Iz mog ugla

Turizam na Kosovu. Neki će se možda i zapitati šta to beše, mada se ne bih u potpunosti složio sa onima koji minimiziraju značaj ove privredne grane, prije svega kao svjedok popriličnog broja stranih gostiju u Prizrenu, i prepunih skijalista na Brezovici, Prevalcu, Arđeni iznad sela Brod na Šari u ovo doba godine. Imalo bi tu još lokaliteta za nabrajanje koje tokom ljeta, pogotovu vikendom, posjećuje hiljade i hiljade gostiju, ali se sa žaljenjem može konstatovati da uprkos brojnim potencijalima turizam na Kosovu ne doprinosi budžetu u dovoljnoj mjeri.

Pandemija i zatvaranje granica tokom prošlog proljeća, djelimično i ljeta, odrazilo se i na ugostiteljstvo. Izgleda da je na duže vrijeme  prekinuta  i tanka nit vjerskog turizma, a odlaganje tradicionalnih festivala doprinelo je znatno manjem broju posjetilaca ovom dijelu Balkana. Prema procjeni aktuelnog gradonačelnika Prizrena Mythahera Haskuka, zbog prošlogodišnjeg odlaganja Dokufesta, festivala dokumentarnog filma, grad je ostao uskraćen za oko 10 miliona eura, koliko se novca  prethodnih godina u prosjeku slivalo u kase tamošnjih lokala, hotela, izletišta i trgovina.

Zbog zabrane okupljanja većeg broja gostiju na veseljima, sektor ugostiteljstva je tokom proteklog ljeta izvukao najdeblji kraj. Godinama unapred zakazane svadbe i proslave suneta su otkazane. Dva najveća muslimanska praznika Ramazanski Bajram i Kurban Bajram obilježeni su znatno skromnije jer veliki broj pečalbara nije mogao da dođe u zavičaj, što je dodatno smanjilo prihode ugostitelja širom Kosova.

U ovom okruženju, bar za sada, niko ne pominje Kovid pasoše što će, po svemu sudeći, i u narednom periodu ići na ruku turizmu država u komšiluku.



Vlada Kosova, u kratkom periodu premijera Albina Kurtija, a kasnije i odlazećeg premijera Avdullaha Hotija dodatnim mjerama  je ublažavala posljedice pandemije u turizmu, ali ni te mjere nisu značajnije uticale na otpuštanje radnika u ovom sektoru.

Uprkos svemu, u zadnjem kvartalu protekle godine turizam na Kosovu bilježi pozitivne impulse. Zahvaljujuću popuštanju antikovid mjera lokali i hoteli su popunili kapacitete. Zimski turistički centri su još od prije nove godine beležili veliku posećenost. Nažalost, posljednjih nedjelja ponovo raste broj oboljelih od Kovida 19 i nije teško zaključiti da će u ovom nadmetanju turizam ponovo biti na gubitku.

Ali u svemu tome ima i nečeg dobrog, pandemija korona virusa je zbližila Srbe i Albance. Tokom proteklog ljeta nikada u većem broju nisu zajedno ljetovali duž albanskog primorja, a i zimovali na Kopaniku. Za ova druženja su, prije svega, zaslužne otvorene granice, bez potrebnih PCR testova, a u Albaniju se moglo i bez pasoša. Činjenica da to pravilo od nedavno važi i za građane Srbije, bez sumnje  će i ovog ljeta omasoviti druženje Srba i kosovskih Albanaca u Albaniji, a ko zna, možda i na ovdašnjim turistiškim destinacijama?!

U ovom okruženju, bar za sada, niko ne pominje Kovid pasoše što će, po svemu sudeći, i u narednom periodu ići na ruku turizmu država u komšiluku.

Žarko Joksimović, autor više stotina reportaža i dokumentarnih emisija u produkciji nekadašnje RTP, potom RTS-a, RTV Vojvodina, TV Most i RTK2.
Izvor: Okruženje