VV osvojio najviše glasova

Praznik Svetog Valentina tradicionalno se doživljava kao dan proslave romantične ljubavi. Ipak, nakon što je Viši sud doneo presudu da je kosovska vlada nelegitimno izabrana, tokom vanrednih izbora održanih 14. februara, manifestovala se ljubav glasačkih kutija. U toku kampanje koja se održavala usred široko rasprostranjenih optužbi za korupciju, ostavke prethodnog predsjednika zbog optužbi za ratne zločine i ekstremne stope nezaposlenosti koju je pandemija dodatno pogoršala, preliminarni izvještaji sugerišu da je ljevičarska, proalbanska stranka Samoopredjeljenje osvojila ubjedljivu većinu glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Fokusirajući se na borbu protiv korupcije i povećanje integracije sa Zapadom, jasno je da je tokom jednog neobičnog vremenskog perioda pobjednička kampanja LVV-a, vođena od strane bivšeg premijera Albina Kurtija i vršioca dužnosti predsjednika Vjose Osmani, naišla na odjek među ljudima na Kosovu. Štaviše, poslužila je kao znak da ova nacija pokušava da ide ka demokratskijem, progresivnijem pravcu. Ono što je manje jasno jeste to kako će se visoki ciljevi stranke odraziti na budućnost novonastale nacije.

Kako smo dospjeli ovdje

Uspjeh koji je Samoopredjeljenje ostvarilo na ovim izborima je zapanjujući, budući da je sa skoro 50 odsto dobijenih glasova praktično udvostručilo procenat glasova koje je dobilo na izborima 2019. godine. Međutim, ovoj stranci uspjeh na izborima nije potpuno nepoznat. Ona je dobila pluralitet glasova 2019. godine, zbog čega je bila primorana da stupi u koaliciju sa pomalo ideološki suprotstavljenom Demokratskom ligom Kosova (DSK/LDK). DSK ih je kasnije zbacila s vlasti u pomno proučavanom glasanju o nepovjerenju vladi.

Borba protiv korupcije, fokus na socijalnu zaštitu i proalbanski stav LVV prošao je bolje u 2021. godini, djelimično zbog popularnosti njihovih ideja, ali vjerovatno i zbog nepovjerenja prema drugim strankama. Mnogi građani su na razaranje LDK-a i alternativnu obnovu njihove vladine koalicije gledali sa prezirom – i vjerovatno su išli na ruku antikorupcijskom stavu LVV-a. Ostavka predsjednika Thaçija usled međunarodnog pritiska nije pomogla njegovoj Demokratskoj stranci Kosova tokom izbora – što je vjerovatno dodatno pogoršala odluka njegovog vršilaca dužnosti, predsjednice skupštine Vjose Osmani, da izađe na izbore zajedno sa Samoopredjeljenjem.

Lijep Dan zaljubljenih, tužni dani nakon njega

Pored svih ovih faktora, nije iznenađujuće to što bi poruka LVV-a mogla da anulira haos koji su izazvale neuredna politička scena i pandemija koja je jako pogodila naciju. Ipak, čak i uz popularnost ideja LVV-a kao predvodnika nad svojom konkurencijom, nejasno je da li će stranka moći da ih lako sprovede nakon formiranja novog saziva skupštine. Situacija nije sasvim sjajna.

Poruka o borbi protiv korupcije koja se tako često ističe kao centralni fokus Pokreta je vrijedna divljenja, kao i planovi za donošenje zakona o borbi protiv korupcije i mafije preko skupštine. Međutim, iznova i iznova – primjetili smo da su u drugim nedavno nezavisnim državama, posebno balkanskom susjedu Crnoj Gori, takvi napori često usporeni, podrivani i naizgled neefikasni. Konkretnije, Kosovo dijeli jedno od glavnih problema za koji analitičari ukazuju da sprečavaju uspjeh Crne Gore – stalno mijenjanje zakonodavstva.

Nijedna vlada na Kosovu nije do kraja ispunila svoj mandat od njegove de facto proglašene nezavisnosti 2008. godine. Zbog toga Kurtijeva vlada možda neće moći da kreira suštinske promjene u četiri godine koliko traje mandat jednog saziva skupštine, a da ne spominjemo činjenicu da je većina vlada imala mnogo manje vremena. Ne možemo suditi o uspjehu Kurtijevih pristupa borbi protiv korupcije sve dok ih on ne primjeni, ali prethodni slučajevi sugerišu, u najmanju ruku, tešku bitku.

Ostale opravdane zabrinutosti zbog ambicija Samoopredjeljenja prevazilaze izvodljivost njegovog pristupa borbi protiv korupcije. Podrška policiji i zalaganje za obavezno služenje vojnog roka od strane ove stranke mogu samo da povećaju tenzije u zemlji i u širem regionu Balkana u cjelini, posebno uzimajući u obzir to što je de jure nezavisnost Kosova i dalje neriješena.

Vjeridba za Dan zaljubljenih (?)

Samoopredjeljenje kosovskog naroda, posebno kosovskih Albanaca, zauzima centralni dio programa LVV. Sada kada je stranka na vlasti, vjerovatno će pokušati da sprovede ideje koje je iznela u prošlosti u vezi sa povećanjem integracije sa „Zemljom orlova“. Te mjere obuhvataju upotrebu albanske valute, brisanje člana iz Ustava Kosova koji sprečava dardansku naciju da se ujedini sa drugom državom i održavanje referenduma o ujedinjenju sa Albanijom, uz izraženu podršku opciji ujedinjenja. Albanci predstavljaju većinski dio kosovskog stanovništva, a slijede ih Bošnjaci, Srbi i razne druge manjinske grupe.

Pored toga, iako je to što stranka obećala da će poboljšati i proširiti socijalne službe u državi pohvalno, postavlja se pitanje kako bi zemlja koja je često isticana kao jedna od najsiromašnijih u Evropi, trebalo da plati ove programe. Ova zabrinutost dodatno se zakomplikuje kada se uzme u obzir da prekomjerno oporezivanje može građanima samo da prouzrokuje dodatne probleme. U međuvremenu, ekonomski prijedlozi stranke LVV, poput planova da se pridruži Albaniji u upotrebi leka kao nacionalne valute umjesto daleko više korišćenog eura, mogu da destimulišu spoljnu trgovinu.

Podaci sugerišu da bi većina Albanaca koji žive na Kosovu podržala stvaranje „Velike Albanije“, što znači da bi referendum vjerovatno bio uspješan. Međutim, ova promjena mogla bi da ima negativne posljedice za naciju u cjelini, uglavnom za etničke manjine na Kosovu. Trenutni sistemi za zaštitu etničkih manjina u državi, posebno u zakonodavnom procesu, ne postoje u albanskoj politici. Prema tome, etničke manjine koje Kosovo još uvijek mora da zaštiti mogle bi da budu biti izostavljene ili ućutkane tokom izbora. Budući da će LVV možda trebati podrška nekih manjinskih stranaka kako bi stekla jasnu većinu u skupštini, priču o referendumu vjerovatno će biti teško prodati.

Pored toga, takvo ujedinjenje bi gotovo sigurno samo povećalo tenzije između Albanije, Kosova i Srbije. Srbija još uvijek tvrdi da je Kosovo njena autonomna pokrajina i dom je mnogim Albancima koji mogu da osjete posljedice ukoliko se tenzije još više povećaju. Ova činjenica, u kombinaciji sa čvrstim stavom za koji se očekuje da će LVV zauzeti kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, može samo da pogorša situaciju za građane mlade nacije – a ne da je poboljša.

Kurtijev prozapadnjački, antisrpski stav već možda ne sluti na dobro za oporavak države od kovid-19, jer je on jasno stavio do znanja da neće prihvatiti vakcine iz Srbije. Primarna prepreka kosovskom uspjehu na domaćem i međunarodnom planu je nedostatak priznanja njegovog suvereniteta, a dalje tenzije sa Srbijom i Rusijom samo će pogoršati stvari. Možda postoji način da LVV postigne sve svoje ciljeve ni na čiji račun. Ipak, bila bi greška gledati na ove ciljeve kao na nešto manje od ogromnog izazova.

Bombonjera

Uspjeh Samoopredjeljenja nagoveštava neke sjajne stvari za Kosovo. Idealistička misija da se okonča korupcija, programi socijalne zaštite za boljitak njegovih građana i zalaganje za veću integraciju sa Evropskom unijom nesumnjivo su pozitivni efekti skupštine u kojoj LVV ima najveći broj poslanika. Međutim, trčati pred rudu i proglasiti jednostrano poboljšanje predstavljalo bi grešku u proračunu. Postoje brojne i važne prepreke za postizanje ciljeva LVV. Dok nacija ove nedjelje slavi svoju nezavisnost, moramo se sjetiti da dok stranke pobjeđuju uz pomoć glasova, nacije-države pobjeđuju opstankom – i to je ono što je na stolu sa Kurtijem na čelu vlade.

Piše: Chinyere Obasi
Izvor: Harvard Political Review/Kossev