Mitovi ugašeni

Nakon četiri godine Trumpa, milioni Amerikanaca i dalje biraju da glasaju za njega.

Jednostavno je i nije tema za raspravu.

Svi mitovi o tome šta je Amerika, ili možda tačnije, šta se Amerika već dugo pretvara da jeste, trajno su ugašeni.

Već duže od četiri godine svjedočimo kako predsjednik laže s lakoćom diktatora koji zna da je imun od odgovornosti jer milioni Amerikanaca vjeruju, s euforičnim zanosom, njegovom klupku grotesknih i opasnih laži.

Najveća od svih laži

Pritom su otkrili najveću od svih laži, ne o Trumpu, već o Americi.

Ispostavlja se da je tzv. blistavi grad na brdu zapravo crna rupa u koju nada, optimizam i razum dolaze da umru.

Sinoć nije održan referendum o Trumpovom karakteru, već o karakteru Amerike.

Sinoć je ugašen mit o pristojnosti Amerike.

Sinoć je ugašen mit o mudrosti Amerike.

Sinoć je ugašen mit o izobilju Amerike.

Sinoć je ugašen mit o razboritosti Amerike.

Zapamtite, milioni Amerikanaca su spremni izabrati moćnika za predsjednika i to dvaput.

Zapamtite, milioni Amerikanaca su spremni izabrati predsjednika koji ima mnogo zajedničkog u umu, svrsi i duhu, sa „malim diktatorima“ na koje su se Amerikanci referirali, uvijek i iznova, kao na simboličnu štetočinu za taj „blistavi grad na brdu“ koji voli demokratiju i koji se, naravno, zove Amerika.

To nije bila slučajnost.

To nije bilo odstupanje.

Bio je to izbor miliona Amerikanaca koji su sretni da glasaju za nihilistu koji je iskoristio predsjedničku poziciju da promovira svoj bestidni brend i obogati svoju porodicu i grupu ulizica na račun sve neuhvatljivijeg „nacionalnog interesa“.

Dosadilo mi je slušati ili tolerisati još gluposti liberalnih nazovi psihologa koji nas preklinju da razumijemo povrijeđenu i delikatnu psihu Trumpove legije saučesnika koji su, bez iznimke, ponudili ljutitu i nasilnu podršku svom dragom lideru.

Odredili sudbinu

Sinoć su odredili svoju sudbinu i više su nego dobrodošli tamo.

Ne brinem se hoće li smrtonosni virus koji nastavlja harati Amerikom dotaknuti njihove živote na dalji ili bliži način.

Oni i njihov dragi lider su ga nazvali prevarom. Neka sa zakašnjenjem otkriju, kao i njihov lider, da to nije prevara.

Ne brine me što će Trumpov ultradesničarski Vrhovni sud nastaviti brisati njihova navodno sveta pojedinačna prava da udovolji korporativnim interesima zbog kojih su postavljeni, da im služe i štite ih.

Ne brine me što će ista ta galerija ultradesničarskih sudaca Vrhovnog suda koje je imenovao Trump vjerovatno ukinuti ovim kratkovidnim lakovjernicima zaštite koje im je pružao Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj njezi kada se razbole, a sigurno hoće.

Kao što sam rekao, odredili su svoju sudbinu i dobro su došli u nju.

Ali se brinem za sudbinu i budućnost miliona Amerikanaca koji se, od Trumpove beznačajne inauguracije, opiru svakom prezrivom činu ovog bolesnog režima koji pomažu njegovi jednako odvratni sljedbenici.

Brinem se za milione članova američkog otpora koji bi mogli izgubiti zdravstvenu zaštitu; koji mogu izgubiti pravo da odlučuju o svom tijelu; koji mogu izgubiti pravo da vole i sklapaju brak s kim žele; i koji će izgubiti prihode i živote zbog hirovitog virusa koji je izmakao kontroli.

Želim im sve najbolje i apelujem na njih da se nastave opirati sve dok svaki glas ne bude izbrojan. Ispravno je i časno tako napraviti.

Ali najviše se brinem za sudbinu i budućnost moje dvoje djece i brojne druge djece u i van Amerike koji će trpjeti mračne, neizbježne posljedice ako Trump i milioni njegovih saučesnika u konačnici pobijede.

Djeca svijeta su naslijedila težak posao suočavanja sa egzistencijalnom prijetnjom klimatskih promjena jer su odrasli zakazali budući da nisu uradili šta se trebalo uraditi onda kada je to trebalo.

Oni znaju da Zemlja umire. Znaju da ako ne djeluju brzo, Zemlju nećemo moći oživjeti. To su činjenice koje su ustanovili naučnici.

Trump i njegovi djetinjasti saučesnici ne vjeruju u činjenice do kojih su došli marljivi naučnici. Oni vjeruju u svoje želje koje ne zamaraju njihove lijene sinapse.

Sve je istina

Oni vjeruju da budući da i dalje mogu praviti snježne grudve, Zemlja će se ohladiti i povišeni nivoi mora neće potopiti priobalne gradove; da suša neće uništiti još ljudi i mjesta; da se požari neće proširiti i progutati još parcela; i da Zemlja, neće jednog dana postati nenastanjiva.

Lingvista i politički analitičar Noam Chomsky, koji nije sklon pretjerivanju, nedavno je izjavio da Trump predstavlja najveću prijetnju po čovječanstvo još od Hitlera.

„To je veoma nečuvena izjava. I svaki put kada to kažem, prije tog kažem, evo nečuvene izjave, ali molim vas da se zapitate je li istinita“, Chomsky je nedavno rekao za jedan britanski list. „Krećemo se prema kataklizmi. Postoji jedna zemlja na svijetu, SAD, koja želi dodati gas.“

Sve što ste rekli gospodine Chomsky je istina. Ako Trump i njegovi saučesnici pobjede, naša će djeca platiti visoku cijenu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.