Pad dionica

Vrijednost dionica banke Credit Suisse zabilježila je najveći pad u svojoj historiji izgubivši 24,24 posto vrijednosti.

Credit Suisse će posuditi do 50 milijardi švicarskih franaka (54 milijarde dolara) od Švicarske narodne banke  (SNB) kako bi učvrstio povjerenje klijenata u jeku zabrinutosti za zdravlje globalnog bankarskog sistema nakon kolapsa Banke Silicijske doline (Silicon Valley Bank, SVB), javlja Al Jazeera.

Credit Suisse je potvrdio da će zajam SNB-a podržati temeljne poslove banke dok poduzima “nužne korake za stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata”.

Prethodno su SNB i regulatorno tijelo za finansijska tržišta potvrdili da banka Credit Suisse, čija je vrijednost dionica pala za gotovo četvrtinu, zadovoljava zahtjevima po pitanju kapitala i likvidnosti i može imati pristup likvidnosti „u slučaju potrebe“.

Najavljena pomoć
„Credit Suisse zadovoljava zahtjeve po pitanju kapitala i likvidnosti uvedene bankama od sistemskog značaja. U slučaju potrebe Nacionalna banka Švicarske će staviti likvidnost na raspolaganje banci Credit Suisse“, naveli su u zajedničkoj objavi Švicarska centralna banka (BNS) i regulatorno tijelo Finma.

Credit Suisse je također najavila da će otkupiti gotovo tri milijarde dolara svog duga.

Takve objave dolaze nakon pada vrijednosti dionica Credit Suisse za gotovo četvrtinu u jeku propasti SVB-a, koja se smatra najvećim bankrotom jedne banke u SAD-u od 2008.

Nervozna tržišta

SNB i Finma su prethodno bili bez reakcije nakon što je vrijednost dionica banke Credit Suisse zabilježila najveći pad u svojoj historiji i završile berzanski dan izgubivši 24,24 posto vrijednosti.

Panika je nastala kada je najveći dioničar banke, Saudijska narodna banka navela da ne može pružiti banci veću finansijsku pomoć i povećati svoj udio od 10 posto, navodi AFP. Tržišta su nervozna poslije kraha  Banke Silicijske doline (SVB) i strahovanja da to može da se proširi na druge banke i zemlje.

"Turbulencije na američkom bankarskom tržištu ne nagovještavaju da postoji rizik od direktnog širenja na švicarske ustanove“, naveli su BNS i Finma.

Saudijski kapital investiran je u banku prošlog novembra, ali Saudijska narodna banka sad ne namjerava „ubaciti“ dodatna sredstva, jer su im sporna regulatorna pitanja po kojima bi prelazak na udio veći od 10 posto doveo do potrebe za novim propisima, prenosi Beta.

Credit Suisse je među 30 banaka na svijetu koje se smatraju suviše velikim da bi se dopustilo da bankrotiraju, čime joj se nameću stroži propisi da bi mogla izdržati šok u slučaju teškoća, konstatira AFP.