Kroz tri finansijska instrumenta

Kancelarija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na Kosovu upozorila je da će od januara povećati kamate na svoje kredite, ali i da pored toga EBRD namjerava da u 2023. godini uloži 100 miliona eura na Kosovu, kroz finansijske instrumente, prenosi Reporteri.

Menadžer poslovnog savjetodavnog programa EBRD Leonora Kusari nije precizirala za koliko procenata će kamate biti povećane, ali je navela da će do povećanja svakako doći u prvim mjesecima 2023. godine, kao rezultat povećanja stope euribora na evropskom tržištu.

"Očekivali smo da će doći do povećanja kamatnih stopa zbog rasta euribora tokom posljednjih šest mjeseci. Ne znamo koliki će to porast biti. Tu analizu rade ekonomisti EBRD, ali vidjećemo tokom januara. Svakako će biti povećanja“, rekla je Kusari za "Kosova press".

Ona je rekla i da je EBRD odobrila strategiju za period 2023-2027. u kojoj je fokus na jačanju privatnog sektora kroz stvaranje novih finansijskih instrumenata za digitalizaciju, obnovljivu energiju, kao i za regionalnu integraciju.

Kusari je dodala da se u 2023. godini očekuje da EBRD izdvoji 100 miliona eura kroz tri finansijska instrumenta - za podršku ženama u biznisu, za „ribut“ program za moderniju tehnologiju i za program Mladi u biznisu.

"Svi instrumenti su regionalni, za ceo Balkan, ali nemamo konkretne kvote, već to zavisi od zemalja, i od njihovih zahtjeva. U 2022. godini se pokazalo da smo najviše sredstava distribuirali na Kosovu i nadamo se da će se to desiti i u 2023. godini (100 miliona eura)", navela je Kusari.

Prema njenim riječima, na Kosovu postoji potencijal u svim sektorima, ali će se EBRD fokusirati i na sektor informacionih tehnologija, a neće biti isključeni ni ni sportski sektor, drvna, metalska, prehrambena industrija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri