2.307 BILIONA DOLARA

Vrijednost kompanije Apple je veća od ukupne vrijednosti kompanija Alphabet (u čijem je vlasništvu Google), Amazon i Meta (u čijem je vlasništvu Facebook). Vrijednost ovog tehnološkog diva iznosi 2.307 biliona dolara.

Ukupna vrijednost tri spomenute kompanije iznosi 2.306 biliona dolara. Vrijednost Alphabeta iznosi 1.126 biliona dolara, Amazona 939,78 milijardi dolara, a Metae 240,07 milijardi dolara.

Cijene Appleovih dionica su nadmašile cijene ove tri kompanije, odnosno nadmašeni su očekivani prihodi i dobiti na Wall Streetu za posljednji kvartal.

Nakon što su objavljeni podaci o zaradi, vrijednost dionica proizvođača iPhonea je veća za osam posto, dok je vrijednost dionica Aplhabeta manja za pet posto, vrijednost dionica Amazona je manja za 10 posto, a vrijednost dionica Metae je manja za 20 posto.

Slabija zarada pokazuje da je smanjena potražnja za uslugama digitalnog oglašavanja. Kako prenosi portal Entrepreneur, visoka inflacija, rast kamatnih stopa i rat u Ukrajini negativno su utjecali na vrijednost dionica tehnoloških kompanija.