Zvanična statistika

Inflacija na Kosovu porasla je za 13 odsto u posljednjih 12 mjeseci uz povećanje trgovine sa Srbijom, javila je specijalizovana medijska mreža Evropske unije Euractiv, prenosi Reporteri.

Prema zvaničnoj statistici, gorivo je poskupelo za 9,2 odsto, povrće i voće za dva odsto, a namještaj i predmeti za domaćinstvo za 2,5 procenata. Ali još značajniji rast zabilježen je kod čvrstih goriva i drva za ogrijev, koji su poskupeli za 60,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i jestivih ulja za blizu 50 odsto, hljeba za 33,5 procenata, mliječnih proizvoda za 25,8 odsto i mesa za 22 procenta.

Prosječna plata na Kosovu je oko 500 eura mjesečno, ali minimalna plata je otprilike polovina od tog iznosa, dok mnogi žive ispod granice siromaštva.

"U međuvremenu, Kosovo je povećalo uvoz iz Srbije za 30 odsto posljednjih mjeseci, uprkos tenzijama  zbog odbijanja Srbije da prizna suverenitet Kosova", navodi Euractiv.

Citira se i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti koji je rekao da se "u avgustu ove godine u odnosu na avgust prethodne godine vidi da je uvoz iz Albanije smanjen za 10 odsto, ali da je iz Srbije porastao za 30 odsto".

Prema njegovim riječima, to dovodi u pitanje izjave predstavnika kosovske vlasti o značajnom privrednom rastu domaće proizvodnje.

"Produbljivanjem trgovinskog deficita, na osnovu ovih podataka Agencije za statistiku za period januar-avgust 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine, izvoz Kosova je povećan za 150 miliona eura, ali je uvoz povećan za 800 miliona eura, a ovo je dovelo do trgovinskog deficita od tri milijarde eura, što je povećanje od 56 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Hoti, a prenosi Euroactiv.

Kako se navodi, nova železnica pruga Durs-Priština, koja je trenutno u fazi izrade srudije izvodljivosti, uskoro bi mogla da promjeni stvari.

"Ova nova železnička linija u početku će zadovoljiti transportne potrebe Albanije i Kosova, kao i potrebe zemalja Zapadnog Balkana i šire, uključujući Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i druge zemlje koje su takođe povezane sa Željeznički koridor (deset) i Željeznički koridor (četiri)“ navodi se projektni zadatak za raspisani postupak.

Kosovo je početkom oktobra zvanično otvorilo carinarnicu u albanskoj luci, čime je omogućen lakši prolaz robe do Prištine.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri