Valute

Početkom sedmice dolarov indeks dostigao je novu najvišu razinu u 20 godina, više od 110 bodova, jer čelnici američke centralne banke nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Na svjetskim je tržištima dolar prema košarici valuta prošloga tjedna oslabio, nakon tri tjedna rasta, pri čemu se tečaj eura vratio iznad razine od jednog dolara, nakon što je Europska središnja banka agresivno povećala kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 108,96 bodova, prenosi Hina.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0045 dolara.

No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 1,7 posto, na 142,50 jena, blizu najviše razine u 24 godine.

Početkom tjedna dolarov indeks dosegnuo je novu najvišu razinu u 20 godina, više od 110 bodova, jer čelnici američke središnje banke nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je prošloga tjedna da je Fed ‘snažno predan’ tomu da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Charles Ewans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, podržao je Powella kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće oko najviših razina u više od 40 godina.

Fed od ožujka podiže kamate, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto.

Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 posto, a do ožujka iduće godine i 4 posto.

Japanska valuta pod pritiskom

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti gospodarstva, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija.

Zbog toga se tečaj dolara u jednom trenutku probio i iznad 144 jena, po prvi put nakon 24 godine.

No, nakon što su japanske vlasti zaprijetile intervencijom na valutnom tržištu, tečaj dolara skliznuo je krajem tjedna ispod razine od 143 jena.

Euro ojačao nakon povećanja kamata ECB-a

Euro je, pak, ojačao, pa se njegov tečaj vratio iznad razine od jednog dolara, nakon što je Europska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Nakon povećanja kamatnih stopa u srpnju za pola postotnog boda, ECB je u četvrtak podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0,75 posto.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka podignuta je, pak, s 0,5 na 1,25 posto, najvišu razinu od 2011. godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0,75 na 1,5 posto.

A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto, ECB je najavila i daljnja povećanja kamata, premda tom bloku zbog energetske krize prijeti recesija.

"Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja”, navedeno je u priopćenju ECB-a.