Olakšice

Predstavnici Kosova i članica Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koje okuplja Norvešku, Švicarsku, Island i Lihtenštajn, sastali su se u Ženevi na prvoj rundi pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, prenosi Zeri.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je sa pregovaračkim timom vodilo pregovore sa delegacijom EFTA na čelu sa ministarkom u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove Švicarske Karin Buhel.

Bilo je riječi o trgovini robom, pravilima o porijeklu, olakšicama u trgovini, sanitarnim i fitosanitarnim mjerama, tehničkim barijerama u trgovini, konkurenciji, pravnim pitanjima i rješavanju sporova, održivom razvoju i pravima intelektualne svojine.

Dogovoreno je da se u drugoj rundi pregovora, koja će biti održana do kraja godine na Kosovu, razgovora o vladinim investicijama, uslugama i nabavkama.

Kako prenosi Zeri, razgovori su bili konstruktivni i utrli su put za zaključivanje obostrano korisnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Osnovni cilj sporazuma je dalje širenje prisustva kosovskih proizvoda na tržištima EFTA, stvaranje konkurentskog okruženja, eliminisanje trgovinskih barijera sa posebnim fokusom na povećanje izvoza i investicija.

Trgovinska razmjena Kosova sa državama EFTA je u stalnom porastu, a prema podacima Carine Kosova, u 2019. godini izvoz Kosova iznosio je 26,28 miliona eura, dok je u 2021. izvoz značajno porastao i iznosio je 52,09 miliona eura.

Što se tiče uvoza iz država EFTA, u 2019. godini vrijednost uvoza je bila 33,86 miliona eura, dok je u 2021. godini iznosila 35,6 miliona eura, što znači pozitivan trgovinski bilans.

Izvor: Kosovo Online/Zeri