Mišljenje ekonomista

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je da izjave premijera Albina Kurtija o 48 srpskih vojnih baza oko Kosova i opasnosti od rata u svjetskim medijima Kosovu ne donose nikakvu korist, prenosi Zeri.

"Kompanije zainteresovane za investicije, među njima i Amerikanac koji planira da otvori filijalu na Kosovu u narednim mjesecima, kontaktirali su me posljednjih dana, zabrinuti onim što su pročitali", naveo je Rukiqi na Facebooku.

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu ocjenjuje za Radio Kosovo da iako su odnosi Kosova i Srbije u posljednje vrijeme prilično napeti, izjave Kurtija su pogrešno protumačene od strane opozicije i ekonomista.

"Kosovo je izgubilo bitku za investicije i strane investitore, jer njih odavno nema u našoj zemlji. Zajednički imenitelj rješavanja mnogih problema na Kosovu je sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, a to može biti garancija za strane investitore", kaže Gërxhaliu.

On smatra da su Kurtijeve izjave u vezi sa tim izvučene iz konteksta, jer rat nije samo frontalni oružani rat, već i politički, diplomatski ili čak ekonomski rat.

Gërxhaliu kaže da kao rezultat korupcije, nepotizma i birokratije, uprkos zainteresovanosti, potencijalni investitori nisu ulagali na Kosovo, već su to činili u zemljama regiona.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna u izjavi za RTK kaže da Kosovo treba da bude proaktivnije i otvorenije u pogledu privlačenja stranih investicija.

"Kosovo mora da se otvori. Kad ovo kažem, mislim na maksimalno pojednostavljenje procedura poslovanja. Veliki biznisi, međunarodni brendovi, ne dolaze ovdje da bi ulazili u birokratske procedure nabavki, ili da čekaju da se njihov spor riješi poslije tri ili više godina u našim sudovima. Vladavina prava je ovde najveći problem", ocjenio je Rafuna.

Kako se navodi, uprkos značajnom porastu stranih direktnih investicija na Kosovu tokom 2021. godine, zemlje regiona, poput Srbije ili Sjeverne Makedonije, značajno su ispred u pogledu investicija iz inostranstva.
 
Izvor: Zeri/kosovoonline