KAKO PREŽIVJETI?

Dok evropske zemlje, manje ili više uspješno, traže modele za prevazilaženje krize, građanima Kosova ne ostaje mnogo prostora za optimizam...

Groznica poskupljenja trese cijeli svijet i niko ne zna da li će se i kada zaustaviti. Globalna stopa inflacije u prosjeku je 7,7 posto. To je rezultat zajedničkog istraživanja njemačkog i švicarskog Instituta za ekonomsku politiku. No, dok se tržišta uređenih zemalja polako stabilizuju, teret ekonomske krize kod nas, uglavnom, snose građani.

Inflacija, nakon što je stigla u sve dijelove svijeta, tu je da ostane, smatraju stručnjaci. Trenutno je na istorijskom maksimumu – gotovo osam procenata u eurozoni. No, tržišta uređenih zemalja se polako stabilizuju. Npr. građani Njemačke za 20 eura danas mogu da kupe ono što mi plaćamo 30 eura.

Kako preživjeti poskupljenja?


Dok na svjetskom nivou cijene proizvoda osjetno padaju, a tržišta uređenih zemalja se oporavljaju, na Kosovu cijene i dalje divljaju. Izostaje konkretna reakcija nadležnih, navode ekonomski stručnjaci.

“Tu država, moraju preuzeti ključnu ulogu. Da inspektorati pojačan andzor vrše kako bi se odluke o neposrednoj kontroli cijena primijenile do kraja”, smatraju ekonomski stručnjaci.

Slobodno formiranje cijena ne treba da znači haos na tržištu, upozoravaju ekonomisti. U vrijeme globalne ekonomske krize država mora da nađe način i zaštiti građane, a jedna od mogućnosti su, kako kažu, pojačane inspekcijske kontrole i kažnjavanje „lovaca u mutnom“.

“Ako biste samo jednu prodavnicu, piljaru, tržni centar označili crvenom trakom i adekvatno kaznili, vidjeli biste kako bi cijene mirovale”, mišljenja su ekonomisti.

Val poskupljenja pokrenut pandemijom korona virusa ojačan je aktuelnim sukobom na istoku Evrope, koji ne prestaje. Gotovo da nema energenta za koji ne plaćamo veću cijenu. Posljedično ni proizvoda ili usluge. Dok evropske zemlje, manje ili više uspješno, traže modele za prevazilaženje krize, građanima Kosova ne ostaje mnogo prostora za optimizam.