Agencija za statistiku

Obim trgovine Kosova sa Albanijom je za prvih pet mjeseci ove godine dostigao 178 miliona eura, što je rekordan nivo zabilježen u njihovim trgovinskim odnosima, pokazali su podaci Agencije za statistiku Kosova, prenosi Reporteri.

Kosovo je tako šesti najveći trgovinski partner Albanije, poslije Italije, Turske, Njemačke, Grčke i Kine, sa skoro četiri odsto u ukupnom iznosu.

Kada je riječ o izvozu iz Albanije, Kosovo je na trećem mjestu, poslije Italije i Njemačke, sa 7,6 odsto ukupnog izvoza, dok udio uvoza sa Kosova čini svega 1,63 odsto od ukupnog uvoza za prvih pet mjeseci 2022. godine.

Kosovo je jedno od rijetkih sa kojima Albanija ima pozitivan trgovinski bilans. Najveći udio u izvozu i dalje imaju bazni metali, sa 43 odsto ukupnog iznosa, pri čemu glavnu ulogu ima kompanija za preradu čelika Kurum.

Na drugom mjestu su mineralni proizvodi, uključujući naftu, sa 17 odsto ukupnog izvoza.

Proizvodi koji se sa Kosova najviše uvoze u Albaniju su metali, sa 33 odsto ukupne količine, zatim minerali sa 32 odsto.

Iako Albanija ima veći udio poljoprivrede i privrede (oko 20 odsto skoro duplo više od Kosova), uvoz gotove hrane, alkoholnih pića i duvana za pet mjeseci bio je nešto veći od njenog izvoza.

Prema statističkim podacima, u 2017. zabilježen je najveći broj preduzeća sa Kosova u Albaniji i to 478. U narednim godinama njihov broj je opao, dostigavši minimum 2020. godine, što se poklapa sa periodom pandemije koronavirusa.

U 2021. njihov broj je ponovo porastao, dostigavši 469, odnosno sedam odsto ukupnih stranih i zajedničkih preduzeća u Albaniji, ali rekord iz 2017. godine nije dostignut.

Podaci Agencije za statistiku Kosova pokazali su da su preduzeća sa Kosova uglavnom mala. Samo njih sedam je na kraju 2021. imalo više od 50 zaposlenih, dok ostalih 377 ima od jednog do četiri zaposlena i uglavnom posluju u oblasti usluga.

Prema podacima Banke Albanije, 2021. godina je obilježila 41 milion eura stranih investicija sa Kosova. Ovo je najveći nivo investicija sa Kosova ikada zabilježen. Međutim, u poređenju sa drugima, investicije sa Kosova su činile samo četiri odsto ukupnih investicija u 2021. godini.

Vlade Kosova i Albanije održaće danas zajedničku sjednicu, a očekuje se potpisivanje nekoliko sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri