ARAMCO PONOVO NA VRHU

Apple je izgubio vodeću poziciju na listi najvrednijih kompanija na svijetu usljed široke rasprodaje tehnoloških dionica.

Titulu najvrednije svjetske kompanije vratio je proizvođač nafte i plina Aramco iz Saudijske Arabije i to prvi put nakon gotovo dvije godine.

Investitori prodaju dionice tehnoloških firmi jer se okreću onome što smatraju manje rizičnim. Bitcoin i druge veće kriptovalute, kao i druga digitalna imovina, također bilježe nagli pad. Vrijednost dionica Applea je pala za više od 5 posto u New Yorku u srijedu, a na kraju dana je vrijednost dionica na tržištu iznosila 2,37 biliona dolara. To znači da je Apple izgubio vodeću poziciju na listi najvrednijih kompanija, jer Aramco vrijedi 2,42 biliona dolara.

Ovo je prvi put da se Aramco vratio na prvo mjesto od 2020. godine, a to se dogodilo zahvaljujući rasti cijena sirove nafte i prirodnog gasa ove godine. S druge strane, Appleove dionice su pale za gotovo 20 posto od početka ove godine nakon prodaje tehnoloških dionica.

Rast cijena je najveća prijetnja oporavku globalne ekonomije koja još izlazi iz perioda pandemije koronavirusa. Udaljavanje od rizične imovine je oborilo cijenu Bitcoina na manje od 27.000 dolara. Vrijednost Bitcoina je trenutno na 60 posto od najviše vrijednosti zabilježene u novembru prošle godine.