SVJETSKO TRŽIŠTE

Vrijednost dolara je na svjetskom tržištu porasla nakon što je američki Federalni sistem rezervi (FED) povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio previsoku inflaciju.

Indeks dolara je preko noći dostigao 20-godišnji maksimum nakon oštre rasprodaje dionica u četvrtak, izazvane zabrinutošću zbog pooštravanja FED-a i nakon što je vrijednost evropskih valuta opala.

Indeks dolara je dostigao 104,07, najviši od decembra 2002. godine

"Fed će i u budućnosti morati povećati kamatne stope i riskirati recesiju ako problemi u lancu opskrbe ne počnu jenjavati", rekao je u petak predsjednik Fed-a Minneapolisa Neel Kashkari, ponavljajući da kreatori politike pažljivo prate koliko će stope morati porasti iznad neutralnom nivou.

Vrijednost eura je prema dolatu u padu, čime je dostigao najniži nivo u posljednjih pet godina.

Evropska je valuta bila pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti EU, visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Čelnici Evropske centralne banke (ECB) su nagovijestili da bi se zbog rekordne inflacije monetarna politika u evrozoni mogla zaoštriti prije nego što se očekivalo.

ECB bi trebala ove godine vratiti kamatu na depozite u pozitivno područje, kazao je u petak čelnik francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau, što bi značilo da bi u ovoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata.

Euro je zadnji put bio na 1,0547 dolara, što je porast od 0,08 posto na dan, nakon što je ranije pao na 1,04830 dolara.

Shodno ovome, njemačka industrijska proizvodnja pala je više nego što se očekivalo u martu jer su ograničenja pandemije i rat u Ukrajini poremetili lance snabdijevanja, otežavajući ispunjavanje narudžbi, pokazali su službeni podaci koji su objavljeni u petak.