Zbog ekonomske krize

Predsjednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukiqi ocenio je da se očekuje da će zbog ekonomske krize inflacija na Kosovu biti među najvišima u poslijeratnoj historiji.

Rukiqi je za agenciju Ekonomiaonline.com rekao da će to direktno uticati na blagostanje građana i da Kosovo može imati krizu snabdjevanja koja je povezana i sa mogućom nestašicom proizvoda.

„To je visoka inflacija i sigurno će biti među najvišima u historiji poslijeratnog perioda. To će nam stvoriti mnoge izazove, jer povećanje troškova života direktno utiče na dobrobit građana, što će generalno uticati na potrošnju širom zemlje. To će se takođe odraziti na brojke ekonomskog rasta“, rekao je Rukiqi.

On je dodao da je Kosovo sada u fazi kada može da ima krizu snabdjevanja koja je povezana i sa mogućim nedostatkom proizvoda i da to već povećava problem inflacije.

Predsjednik PK Kosova pozvao je vladu da iskoristi sve moguće politike kako zemlja ne bi rizikovala da uđe u ekonomsku recesiju.

"Svako ko kaže da nema ekonomske krize, ignoriše problem, jer je visoka inflacija znak krize", rekao je Rukiqi.

Kada su u pitanju moguće ekonomske mjere, Rukiqi je rekao da treba revidirati stopu PDV, obustaviti naplatu akciza na naftu na određeni period, preispitati plate na osnovu stope inflacije i subvencionisati transport robe.

"Mjere treba kombinovati u pogledu problema inflacije. U različitim zemljama postoje različite monetarne politike koje mi nemamo. Moramo da održimo dinamiku ekonomskog rasta, koja omogućava preduzećima da ne budu pod uticajem pada kupovne moći", rekao je Rukiqi.

Istakao je da kupovnu moć treba stimulisati i to preduzimanjem radnji koje utiču na smanjenje cijena, a jedna od njih je revizija stope PDV na nultu stopu ili smanjenje na odsto za proizvode koji su neophodni i utiču na potrošačku korpu.