Povećana potražnja

Cijena tipa nafte brent, koja je u oktobru dostigla trogodišnji maksimum, mogla biti niža ako se poveća globalna proizvodnja ‘crnog zlata’.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podigla je prognoziranu cijenu nafte brent za 2022. godinu na prosječnih 79,40 dolara za barel, uz napomenu da bi cijena ovog tipa nafte, koja je u oktobru dostigla trogodišnji maksimum, mogla biti niža ako se poveća globalna proizvodnja “crnog zlata”.

Prosječna cijena brenta za ovu godinu procijenjena je na 71,50 dolara po barelu, dodaje se u izvještaju ove agencije, koja rijetko daje procjene o cijenama nafte, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U prošlomjesečnom izvještaju IEA je predviđao prosječnu cijenu brenta za 2022. godinu na 76,80 dolara po barelu, a za tekuću godinu na 70,40 dolara.

Povećanje isporuka iz SAD-a

Prosječna godišnja cijena nafte je posljednji put bila iznad 80 dolara 2014. godine.

Agencija IEA, sa sjedištem u Parizu, smatra kako bi povećanje isporuka u narednom periodu većim dijelom trebalo doći iz Sjedinjenih Američkih Država.

Uprkos šteti od uragana koji je krajem augusta pogodio glavni naftaški proizvodni i izvozni centar SAD-a, obalu Meksičkog zaljeva, američka proizvodnja je, kako se objašnjava, prošlog mjeseca učestvovala s jednom polovinom u povećanju globalne proizvodnje nafte.

U mjesečnom izvještaju IEA se konstatira kako se američka proizvodnja nafte, i pored porasta, neće vratiti na nivoe prije pandemije do kraja sljedeće godine, pri čemu će iduće godine imati 60-postotni udio u ukupnim isporukama iz zemalja izvan grupe OPEC+.

Zalihe nafte u industrijskim skladištima u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pale su u septembru za 51 milion barela na najniži nivo od 2015. godine i bile su za 250 miliona barela ispod petogodišnjeg prosjeka.

Jača potražnja za naftom

Preliminarni podaci o oktobarskih zalihama nagovještavaju blagi porast.

“Globalna potražnja za naftom jača zbog naglog rasta potrošnje benzina i oporavka međunarodnih putovanja, budući da sve više zemalja ponovo otvara granice“, dodaje IEA.

Upozorava, međutim, da bi povećanje broja slučajeva korona virusa u Evropi, slabija industrijska aktivnost i visoke cijene nafte mogli utjecati na osipanje potražnje.

IEA je zadržao projekcije rasta potražnje za naftom na 5,5 miliona barela dnevno za 2021. godinu i na 3,4 miliona barela dnevno za 2022. godinu.