TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA

Bitcoin je jutros porastao na vrhunac od dvije i po sedmice, a ethereum se popeo na novi rekord kako vrijednost kriptovaluta raste na talasu povoljnih vijesti u industriji i straha od inflacije.

Bitcoin je porastao za oko 3 posto na 65.121 dolar, a ethereum, koji podupire ethereum mrežu, bio je na rekordnoj vrijednosti od 4.711 dolara.

Ethereum je porastao za 57 posto od početka oktobra, a bitcoin za oko 50 posto, jer su investitori navijali za prošlomjesečno pokretanje američkog fonda za bitcoin, kojim se trguje na berzi i tražili izloženost klasi imovine koja se ponekad smatra zaštitom od inflacije.

Pad realnih prinosa, dok se trgovci pripremaju za inflaciju, doprinosi atraktivnosti imovine poput zlata i kriptovaluta koje ne plaćaju kupon, rekao je za Reuters Kyle Rodda, analitičar brokera IG Markets, dodajući da je raspoloženje u sektoru također dobro.

"Finansijske institucije žele biti dio toga, regulatori ne žele previše da ga ograničavaju", rekao je. "Skoro smo prošli prijelomnu tačku, gdje je to dio sistema i bit će vrlo, vrlo teško izvući ga."

Posljednjih sedmica najveća australska banka je rekla da će ponuditi trgovinu kriptovalutama fizičkim osobama, vlasti Singapura su zvučale pozitivno po pitanju klase imovine, a prelijevanje pozitivnog raspoloženja u dionicama također je dobilo podršku.

Prošle sedmice novoizabrani gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da će uzeti svoje prve tri plate u bitcoinima i nagovijestio svoju namjeru da svoj grad učini "centrom industrije kriptovaluta" nakon sličnog obećanja gradonačelnika Miamija.