Izvještaj za Zapadni Balkan

Na Kosovu se očekuje da će se ekonomska aktivnost za 2021. povećati za 7,1 odsto nakon snažnijeg oporavka od posljedica pandemije od očekivanog, navodi Svjetska banka u svom najnovijem redovnom ekonomskom izvještaju za Zapadni Balkan, prenosi Klan Kosova.

Očekuje se da će proizvodnja do kraja 2021. godine na Kosovu premašiti nivo iz 2019.  godine, ali u izvještaju se navodi da rizici za prognozu ostaju visoki, jer se zemlja i dalje suočava s pandemijom.

Direktor Svjetske banke za Kosovo i Sjevernu Makedoniju Masimiliano Paoluchi rekao je da se očekuje da će ekonomske aktivnosti premašiti prve nivoe pandemije do kraja 2021. godine, za gotovo sve ekonomije Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

Paoluchi kaže i da treba stvoriti podsticaj za veće ekonomske mogućnosti, sa politikom i investicijama usmjerenim na dugoročne reforme radi radikalne transformacije kosovskog modela rasta u model koji stvara radna mjesta vođena većom produktivnošću.

"Za Kosovo, izvještaj ponavlja prognoze ili projekcije, a kosovska ekonomija se brzo oporavlja od kontrakcije izazvane pandemijom 2020. godine. Realna ekonomska aktivnost premašiće nivoe 2020. do kraja 2021. Izvještaj takođe ističe poboljšanje fiskalne pozicije. Snažan ekonomski oporavak treba iskoristiti za stvaranje zamaha za veće ekonomske mogućnosti”, kaže Paoluchi.

Ekonomista Svjetske banke Besart Miderizi rekao je da su rastu ekonomske aktivnosti u 2021. doprinele posjete dijaspore, rast potrošačkih kredita i rast izvoza.

Međutim, rekao je da bi osjetljivi inflatorni pritisci, uglavnom zbog viših uvoznih cijena, mogli potkopati snažniji oporavak privatnih investicija.

“Očekuje se da će Kosovo ove godine označiti rast ekonomske aktivnosti za 7,1 odsto, što predstavlja proširenje aktivnosti koje prevazilazi nivo iz 2019. U poređenju sa našom prolećnom prognozom, ovo predstavlja reviziju naviše za tri procentna poena”, rekao je Miderizi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova