Izuzetno zabrinjavajuće

Predsjednik Odbora za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Ferat Shala rekao je da je vlada usredsrdila energiju na pitanje dijaloga sa Srbijom, a saradnju sa Albanijom zaboravila, prenosi Ekonomija onlajn

"Da budemo pošteni, nedostatak saradnje sa matičnom zemljom je izuzetno zabrinjavajući i uznemirujući. Imamo 14 sporazuma koji se ne sprovode. Nemamo nikakvu zgodnu, mjerljivu, vidljivu aktivnost koja bi povećala saradnju sa Albanijom, svi smo očekivali bar obećano, da će ova Vlada povećati dinamiku saradnje sa matičnom zemljom. Privredi je to potrebno, preduzetnicima je potrebno, ali nemamo aktivnost, imamo totalnu neaktivnost. Sva energija Vlade je transformisana i vraćena pitanju dijaloga, a ekonomska, kulturna, naučna, tehnička i prekogranična saradnja sa Albanijom potpuno je zaboravljena", rekao je Shala.

Prema njegovim riječima i zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemija, uključujući i ograničeno kretanje, ekonomiju, integracije, potrebna je intenzivnija saradnja Kosova i Albanije.

"Sastanci su dobra kultura i praksa, ali nisu dali rezultate, a ja sam pristalica onoga što bi trebalo spojiti u profesionalnom sektoru mimo formalnih sastanaka Vlade, saradnju treba spojiti u praktične operativne sastanke različitih sektora. Nije problem da li se održavaju međuvladini sastanci, problem je implementacija dogovora, jer smo često viđali te sastanke, ali je praksa polazala da nisu uspješni", rekao je Shala.


Gërxhaliu: Sporazumi između Kosova i Albanije, više patriotski nego ekonomski


Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da bi Kosovo i Albanija trebalo da promjene političku praksu, jer takav pristup "ima samo patriotsku dimenziju, a ne i ekonomsku saradnju".

"Da budem iskren, bio sam kritičan kada je saradnja Kosova i Albanije u pitanju, uvijek sam govorio da ne može biti prosperiteta u napretku odnosa, ako saradnju prati samo patriotizam ili folklor iz prošlosti. Potrebni su nam konkretni koraci i s tim u vezi nam ne trebaju sporazumi koji se ne sprovode. Ključni pokazatelj mjerenja ekonomske saradnje, ne može biti odlazak stanovništva Kosova na odmor u Albaniju", rekao je Gërxhaliu.

Istakao je da je najveća opasnost koja preti prodor srpskih proizvoda preko Albanije na kosovsko tržište, jer kako je naveo "svjedoci smo da se mnogi proizvodi za koje mislimo da su originalno iz Albanije pakuju u Srbiji", zbog čega Kosovo, po njemu, mora da inistira na potpisanim ugovorima.

"Između Kosova i Albanije stvoreno je nepovjerenje, što usporava ekonomsku saradnju, a prije svega to je politička diplomatija, koja proizvodi više patriotizam nego ekonomsku saradnju", rekao je Gërxhaliu.

Dodao je da Albaniji lakše da sarađuje sa drugim zemljama u regionu nego sa Kosovom.

"Danas je u Albaniji lakše poslovati sa Srbima, Grcima, nego sa Kosovarima, stoga se pristup ekonomske saradnje mora promjeniti i interes mora biti ono što nas ujedinjuje", rekao je Gërxhaliu.

Shahini: Kosovo i Albanija mogu sami biti ’Otvoreni Balkan’


Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini rekao je da bi Kosovo i Albanija trebalo da pokrenu platformu poput "Otvorenog Balkana", a zatim uključe i druge zemlje.

"Kosovo i Albanija imaju potpisane mnoge sporazume, neki su primjenjivi, neki se ne sprovode, zbog nespremnosti vlada da ratifikuju neke druge sporazume i uklanjanja dvostrukih barijera. Kosovo i Albanija mogu sami biti ’Otvoreni Balkan’, i stvoriti uslove da se priključe druge zemlje jer Kosovo i Albanija imaju najrazvijeniju infrastrukturu na Balkanu. U prošlosti je bilo mnogo dogovora i sastanaka, bez reziltata. Vjerujem da je budućnost institucija dvije zemlje uklanjanje svih prepreka koje imaju veze sa ekonomskom saradnjom", rekao je Shahini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online