Cijene nafte skočile su prije zatvaranja berzi sinoć, nakon što su se tržištem proširile glasine da Iran sprovodi vojne vežbe na ključnim zalivskim pravcima, kao i zbog toga što su se očekivale veće stimulativne mjere američke Uprave federalnih rezervi.

Cijena evropske "brent" nafte za januarsku isporuku skočila je juče popodne na 111,10 dolara po barelu, prije nego što se spustila na 109,32 dolara, što je za 2,06 dolara više nego po zatvaranju berzi prethodnog dana, prenela je agencija AFP. Sirova nafta je na Njujorškoj merkantilnoj berzi porasla na 101,25 dolara, da bi se potom spustila na 99,70 dolara, što je za 1,93 dolara više nego u ponedjeljak.
 
"Cijene nafte oštro su porasle u utorak popodne zbog izvještaja o iranskim vojnim vježbama oko moreuza Ormuz, što je kasnije demantovao portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova", izjavio je analitičar tržišta konsultantske firme "CMC Markets" Michael Huson.

Trgovci su i dalje zabrinuti da bi Iran mogao da pokuša da blokira strateški osjetljiv moreuz Ormuz, koji povezuje persijski i omanski zaliv i kroz koji se transportuje veliki dio nafte iz regiona.

"To pokazuje koliko je osjetljivo naftno tržište, čim se pojave glasine da Iran namjerava da zatvori moreuz Ormuz, cijene nafte skoče. Da li su glasine tačne... ostaje da se vidi, ali važno je da se razmotri koliko uticaja Iran ima na 'crno zlato, rekao je broker kompanije "Valbury Capital" Owen Airland.