"Spor" Prištine i Beograda oko carinskih pečata, što je blokiralo ulazak srpske robe na Kosovo, pojedine zemlje nastoje da iskoriste za veću prodaju svoje robe na Kosovu.

Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Turska, kao i neke zemlje iz šireg regiona, sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su dosad stizali ih unutrašnjosti Srbije. Radi se prije svega o žitaricama, brašnu, šećeru i drugim prehrambenim proizvodima, bezakoholnim pićima, cementu i drugom građevinskom materijalu.

Čim su kosovske vlasti blokirale ulaz srpske robe na graničnim prelazima, u prazan prostor prva je pokušala da se ubaci Bugarska Prošle sedmice Kosovoje posjetilo nekoliko stotina privrednika iz te zemlje, koji su u razgovorima sa domaćinima izrazili spremnost za proširenje robne razmjene.

"U slučaju nestašica, mi smo spremni da snadbjemo Kosovo hranom, čak ako bude potrebno i iz robnih rezervi", izjavio je tom prilikom ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov, prenela je bugarska novinska agencija "Novinite".

Kosovo je sa svoje strane izrazila spremnost da ukine administrativne i carinske barijere na uvoz hrane iz Bugarske.

Na Kosovu se očekuje unaprijeđenje trgovinske razmjene i sa Hrvatskom. Ambasador Kosova u Zagrebu Valdet Sadiku, čim je blokiran ulaz srpske robe, pozvao je hrvatske kompanije da još odlučnije uđu na kosovsko tržište.

Na Kosovu već posluje 120 hrvatskih firmi i trgovinska razmjena je dostigla 58 miliona dolara.

Posjeta premijerke Jadranke Kosor, koju prate mnogi privrednici, takođe je u funkciji osvajanja tog tržišta.

U Albaniji takođe očekuju dalji razvoj saradnje. Problem je, međutim, u tome što se i ona suočava sa nestašicom mnogih proizvoda koje mora da uvozi.

Sadašnji poremećaj na relaciji između Prištine i Beograda, pokušavaju da iskoriste i druge zemlje u regionu.

U tome je najaktivnija Turska koja je od prvog dana od priznavanja nezavisnosti Kosova veoma prisutna na Kosovu i to ne samo sa trgovinom nego i sa velikim investicijama.

Makedonija već ima veoma razvijenu privrednu saradnju sa Kosovom, koja je prošle godine dostigla 320 miliona dolara.

"Mi smo i dosad imali intezivnu saradnju koja je dovela do rezultata. Ali zbog razvoja situacije između Kosova i Srbije ta saradnja će se produbiti", prenose mediji izjavu Jadranke Arizankovski iz Privredne komore Makedonije.