Većina svjetskih ekonomija vratila se na pozitivnu putanju ka većim ekonomskim slobodama, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Wall Street Journala i Heritage fondacije objavljenom u srijedu (12. januara).


Autori Indeksa ekonomske slobode 2011, kojim su obuhvaćene 183 zemlje i teritorije, a 179 je rangirano, ocjenjuju Hong Kong kao najslobodniju ekonomiju na svijetu, već 17. godinu za redom.

Wall Street Journala i Heritage fondacija koriste deset indikatora za ocjenu ekonomske otvorenosti, vladavine zakona i konkurentnosti zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Ti indikatori su sloboda poslovanja, sloboda trgovine, fiskalna sloboda, troškovi vlade, monetarna sloboda, sloboda investicija, finansijska sloboda, imovinska prava, oslobođenost od korupcije i sloboda rada. Ekonomije obuhvaćene istraživanjem dobile su ocjene od 0 (najgora) do 100 (najbolja) za svaki do tih indikatora, a njihove ukupne ocjene određuju njihovo pojedinačno mjesto u indeksu.

Samo šest ekonomija, uključujući Hong Kong, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Švicarsku i Kanadu dobilo je ukupnu ocjenu preko 80 poena, pa se vode kao „slobodne“.

Lista 19 zemalja koje su „najviše napredovale“, odnosno zemalja koje su popravile svoje ocjene u indeksu za najmanje dva poena, u odnosu na prošlu godinu, uključuje samo tri evropske zemlje -- Bugarsku (+2,6), Kipar (+2,4) i Moldaviju (+2).

Istovremeno, šest od 14 zemalja koje su izgubile preko dva poena takođe se nalazi u Evropi -- Island (-5,5), Irska (-2,6), Grčka i Italija, svaka sa po -2,4 poena, kao i Albanija i Britanija, koje imaju po dva poena manje u ovoj godini.

Kipar, 18. najslobodnija ekonomija u svijetu, svoju bolju ocjenu u indeksu 2011. duguje „značajnim poboljšanjima u kategorijama korupcije, rada, investicija i monetarnih sloboda“. Ocjena od 73,3 poena učinila ga je jedinom zemljom jugoistočne Evrope među 27 „većinom slobodnih“ ekonomija, čije ocjene iznose od 70 do 79,9.



Osam drugih zemalja jugoistočne Evrope -- Makedonija (66), Bugarska (64,9), Rumunija (64,7), Turska (64,2), Albanija (64), Crna Gora (62,5), Hrvatska (61,1) i Grčka (60,3) -- u kategoriji je „umereno slobodnih“, na osnovu svojih ocjena između 60 i 69,9 poena.

Makedonija je poboljšala svoju ocjenu za 0,3 poena u ovoj godini, popevši se pet mjesta na 55. poziciju i zamjenivši Albaniju kao najslobodniju balkansku ekonomiju. Bolja ocjena ove godine odraz je „poboljšanja u kategoriji oslobođenosti od korupcije i kategoriji monetarne slobode“.

Veća ukupna ocjena Bugarske ove godine pripisana je „poboljšanjima u sedam od deset kategorija ekonomske slobode“, navodi se u izvještaju. Na 60. mestu na svjetu, zemlja je „relativno dobro prebrodila uticaj globalnog ekonomskog usporavanja, sa ekonomijom pomognutom generalno mudrom fiskalnom politikom i čvrstim upravljanjem javnim dugovanjima“.

Albanija je pala 17 mjesta, pa je 70. u indeksu 2011. „uglavnom zbog smanjenja slobode trgovanja, slobode investicija, oslobođenosti od korupcije, slobode rada i njene ocjene za vladine troškove“, objašnjavaju autori izvještaja.

Hrvatska, koja je popravila svoju ukupnu ocjenu za 1,9 poena, što joj je omogućilo da odskoči deset mjesta, na 82. mesto u ovoj godini, pokazala je napredak u pogledu šest od deset indikatora, ali i dalje treba da rješava neke postojeće probleme, uključujući korupciju i političko uplitanje, posebno u pravosuđu.

Jedine zemlje u regionu označene kao „većinom neslobodne“ su Bosna i Hercegovina (57,5), Moldavija (55,7) i Srbija (58), čije su ocjene bile ispod svjetskog proseka od 59,7 odsto u ovoj godini.

Kosovo nije uključeno u indeks iz 2011. godine. Zemlje koje imaju manje od 49,9 poena obilježene su kao „prigušene ekonomije“. Najgori učinak ove godine imala je Sjeverna Koreja, sa ocjenom 1,0.