Regiju istočne Evrope i srednje Azije (ECA) očekuje spor oporavak od svjetske ekonomske krize u ovoj godini, jer je najteže pogođena svjetskom krizom i vjerovatno će najsporije obnoviti privredni rast, ocjena je zvaničnika Svjetske banke.

Prema njihovom mišljenju, zemlje regije, suočene sa jakim fiskalnim pritiscima, odnosno manjkom budžetskih prihoda, treba da vode brigu o ciljanoj socijalnoj potrošnji na najpotrebnije i najranjivije grupe.

Potpredsjednik Svjetske banke za regiju ECA Filip Le Huru rekao je da je ekonomski rast regiona, koji je 2007. godine imao vrhunac sa oko sedam odsto, u 2009. godini pao na negativnih šest odsto, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

"Ova godina će biti teška za regiju s prognozom rasta od oko tri odsto, što je za pola manje od ostalih zemalja u razvoju. Izgledi za period 2011-2013. su nešto malo bolji, jer se predviđa 3,4 odsto rasta. Rast nezaposlenosti tjera domaćinstva u siromaštvo i dodatno otežava stanje za one koji su već siromašni", rekao je Le Huru.

Različitosti 30 zemalja regije rezultiraju i različitim efektima krize na pojedine zemlje i njihove izglede za oporavak. Dvadeset zemalja regije iskusilo je pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2009. godini, a ukupni raspon BDP-a bio je od negativnih 18 odsto u Letoniji do rasta od 9,3 odsto u Azerbejdžanu.

Svjetska banka je objavila da se regija ECA suočila s najvećim fiskalnim pritiscima u globalnoj ekonomskoj krizi među svjetskim regijama. Prosječni budžetski deficit popeo se na šest odsto BDP-a u ECA između 2008. i 2009. godine, u poređenju s jednim procentom na Bliskom istoku, tri odsto u Latinskoj Americi i oko četiri odsto u zemljama u razvoju u Aziji i Africi.

Glavni ekonomista Svjetske banke za regiju Indermit Gil upozorio je da ne treba očekivati skori povratak brzog rasta izvoza, velikog priliva kapitala, visokih cijena robe, te snažne domaće potrošnje i stambene izgradnje.

On je upozorio da vlade zemalja regije ECA imaju bitno veću potrošnju od zemalja u razvoju u drugim regijama.

"Generalno, državna potrošnja u zemljama regije srednjih prihoda, kao što su Poljska, Rusija, Ukrajina i Turska, sada je veća od 40 odsto BDP-a, u odnosu sa 30 odsto u zemljama srednjih prihoda ostalih regija", rekao je Gil i dodao da zemlje regije u 2010. moraju ubrzati fiskalne reforme.

Prema njegovim riječima, među prioritetima je reforma socijalne sigurnosti, promjena veličine školskih sistema, restrukturiranje finansiranja zdravstva, smanjenje energetskih subvencija, ulaganje u infrastrukturu, smanjenje programa podsticaja.