Samouvjerenost investitora raste, a samim time i broj investicija kojih bi ove godine trebalo biti 30 posto više. Da je oporavak počeo može se zaključiti gledajući primjere sa svjetskih tržišta nekretnina.

Hoće li tržište nekretnina u Hrvatskoj oživjeti nakon što se sljedeći tjedan počnu primjenjivati nove Vladine subvencije pri kupnji novih stanova, hoće li biti puno zainteresiranih, koliko će se stanova na taj način prodati te hoće li sve to pozitivno utjecati na tržište nekretnina, pa tako i na pad cijena? Na ta pitanja nitko ne može odgovoriti sa sigurnošću.

Jedino možemo tvrditi da ćemo odgovore znati tek za nekoliko mjeseci kada se budu vidjeli prvi rezultati novog Zakona o poticanju prodaje stanova. Ono što pak možemo sa sigurnošću reći jest da su cijene nekretnina u Hrvatskoj ipak pale, posebno za ozbiljne kupce koji su “pokazali novac” i inicijativu za kupnju. Tako su neki u pregovorima uspjeli spustiti traženu cijenu za 20. Jednako tako, znamo da su i banke postale fleksibilnije te da odobravaju mnogo više kredita nego prošle godine. Neki stručnjaci kažu da će situacija za kupce biti još povoljnija, a drugi smatraju da cijene kvalitetnih stanova neće padati te da treba djelovati brzo ako se želi ugrabiti prilika za stan iz snova…

Europa i Kina

Kako god bilo te koje god od predviđanja stručnjaka namjeravali poslušati, nije naodmet znati što se događa na inozemnim tržištima, odnosno kako se s recesijom nosi svijet, kako se oporavlja Europa, zemlje u regiji te koji gradovi za sada bilježe najveću stopu rasta.

Optimizam i porast investicija od 30 posto, u odnosu na prošlu godinu, predviđaju stručnjaci Cushmana & Wakefielda, najpoznatije konzultantske kuće na svijetu. To bi značilo da će investicije u 2010. godini iznositi oko 364 milijarde eura, a s njima se slažu i stručnjaci iz “ljutih” konkurentskih konzultantskih tvrtki CB Richard Ellis i Jones Lang LaSalle koji najveću aktivnost predviđaju u Europi i Kini.

Početak godine uvijek težak

Čak 60 posto svjetskih investicija u 2010. godini otići će u Europu, a većina u razvijene zemlje poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke te u njihove glavne gradove. Zbog Ljetnih olimpijskih igara, povoljnije funte u odnosu na euro te zbog povoljnijih cijena nekretnina i zemljišta London je najpoželjniji grad za ulaganje u 2010., a najutjecajniji i najrenomiraniji svjetski stručnjaci kažu da je u sličnoj situaciji i Poljska koja će iste godine biti domaćin Eura.

Varšava, a zatim i Budimpešta, Prag i Moskva su gradovi u koje će se najviše ulagati u CEE (Central & Eastern European) regiji u koju spada i Hrvatska, a stručnjaci iz CB Richard Ellisa predviđaju da će gotovo 90 posto transakcija i novih investicija u 2010. godini biti upravo u tim gradovima.

“Početak godine tradicionalno je slabiji nego kraj godine, pa je tako bilo i u prvim mjesecima 2010. koji su bili znatno slabiji od zadnjeg tromjesečja 2009. godine (tada je zabilježen rast investicija od 314 posto). No, unatoč tome, prva dva mjeseca u ovoj godini bila su značajno bolja nego siječanj i veljača 2009. godine, a broj transakcija za sada iznosi 70 posto od broja transakcija u prvih šest mjeseci prošle godine”, navodi se u izvješću CBRE-a za prvo tromjesečje 2010. godine.

U Britaniji cijene porasle 9%

Najviše novih ulaganja bit će u sektoru trgovine, a kako će se oporavak tržišta nekretnina i povratak investicija odražavati na cijene nekretnina, možda je najbolje da vidimo kakva je situacija u “in” zemlji - Velikoj Britaniji. Cijene kuće i stanova prema Timesu i Guardijanu već su nekoliko mjeseci u vrlo blagom rastu, a ikako su još za 20-ak posto niže nego 2008. godine, u posljednjih godinu dana porasle su za 9 posto.