Na Kosovu je relativno lako registrovati firmu. Potrebna je volja, lična karta i 50 evra. Stranci koji su otvorili svoje firme na Kosovu, smatraju da su u Agenciji za registraciju preduzeća, koja deluje pri Ministarstvu trgovine i industrije, procedure proste, da kratko traju i da se brzo dobijaju potrebna dokumenta.

Direktor ove agencije, Mehdi Plašniku, kaže da je procedura za registraciju preduzeća, onih koje ne zahtevaju prethodne licence, veoma prosta:

„Stranka uzima obrazac. Sa sobom treba da donese kopiju plana ili posedovni list za sedište firme. Ako sedište nije u njegovoj imovini, odnosno ako prostor koristi pod zakup, donosi Ugovor o zakupu tog prostora sa ličnom kartom vlasnika. Treba uplata sedam evra. Kod kompanija, potrebno je sa sobom doneti i statut preduzeća, koji treba da bude u skladu sa zakonima koje primenjuje agencija.“

Rokovi za dobijanje dozvole za rad su, u prvom slučaju, gotovi istog dan, odnosno najduže za 10 dana, kada se radi o inostranim firmama.

Prema njemu, do sada je na Kosovu registrovano 97.825 preduzeća. Prema podacima Kosovske poreske administracije, od tog broja aktivno je oko 40.000 preduzeća.

Kaspi Shakar je Izraelac, koji je na Kosovo došao kao službenik jedne međunarodne organizacije. Tokom boravka uvideo je da na Kosovu ima prostora za privatno preduzetništvo i odlučio da formira svoju firmu. Sada je vlasnik Odyssea group, koja u svom sastavu ima Odyssea Bistro Bar, Odyssea pekaru i Amelie Espresso Bar.

U slučaju da je vlasnik novog preduzeća strana kompanija ili stranac, potrebna je dokumentacija inostranog preduzeća, koja treba da bude overena kod notara, kao i statut koji treba da bude u skladu sa kosovskim zakonima. Za registraciju ovog preduzeća se plaća 22 evra.Smatra da je procedura registracije biznisa na Kosovu prosta i efikasna. Kosovo je, prema njemu, dobro tržište za sve one koji žele da rade:

“Zadovoljan sam funkcionisanjem mog biznisa. Imam partnere sa kojima odlično sarađujem. Imam u planu da razvijam biznis sa Ameli kafe barovima. Planiram da za tri naredne godine otvorim franshize u Gnjilanu, Peći i drugim mestima.”

I direktor nevladine organizacije Centra za podršku kosovskim biznisima, Besnik Krasniqi, kaže kako je procedura registracije biznisa na Kosovu veoma povoljna:

„Na osnovu domaćih i međunarodnih iskustava i studija, koje su rađene po ovom pitanju, posebno na osnovu nekih izveštaja Svetske banke, procedure za otvaranje preduzeća, kao i troškovi, nisu naročito veliki, rekao bih da su simbolični.“

On ocenjuje da se teškoće u registraciji preduzeća javljaju kada se želi registrovati preduzeće sa specifičnim delatnostima, za koje su potrebne prethodne licence:

„U tim oblastima treba napraviti konkretne korake u poboljšanju infrastrukture, ali i konkretne aktivnosti na skraćivanju perioda registracije takvih firmi.“

On ukazuje da je srazmera između registrovanih firmi i onih koje plaćaju poreze velika, oko 40.000 firmi postoje samo na papiru.

Poreska administracija Kosova je započela akciju na brisanju iz evidencije onih firmi koje unazad dve godine ne iskazuju bilo kakav promet i istovremeno pojačala kontrolu funkcionisanja aktivnih firmi.

Izvor: RSE