Američki federalni budžetski deficit veoma je blizu rekordnim 1,4 triliona američkih dolara, objavilo je Ministarstvo trezora SAD-a u četvrtak.

Analitičari su ranije predvidjeli da će se do kraja fiskalne godine deficit popeti na 1,6 triliona, ali je revizijom ta brojka promijenjena, javio je BBC. Tačni podaci bit će poznati krajem oktobra.

Prethodni rekord postavljen prošle godine bio je 459 milijardi dolara.

Povećani troškovi uslijedili su nakon finansiranja kompanija u okviru posebnog programa pomoći, za koje je ekonomski stimulus iznosio 787 milijardi dolara, re nakon spašavanja giganata Fannie Mae i Freddie Mac.

Veći dio uloženih sredstava u narednom periodu se trebao isplatiti, a ekonomisti predviđaju da bi deficit mogao rezultirati visokim kamatama jer je vlada prisiljena da ponudi atraktivnije cijene ne bi li privukla investitore.

Republikanci su izjavili da novi podaci ističu opasnost politike Baracka Obame koja se zasniva na trošenju i posuđivanju.

"Koliko alarma treba da se uključi prije nego se demokrati u Washingtonu uozbilje o pitanju opasnih budžetskih deficita?", pita John Boehner.

Bijela kuća je insistirala kako finansijska kriza koju država trpi vuče korijene iz Bushove administracije.