Velika Britanija je prva zemlja u kojoj je potrošeno više novca na online reklame nego na televizijsko oglašavanje.

Popularnosti interneta rezultirala je nevjerovatnom zaradom od 1,75 milijardi funti u prvih šest mjeseci ove godine. Uspredbe radi, na TV reklame potrošeno je 1,64 milijarde funti.

"Ova je velika prekretnica za reklamiranje putem interneta. Za boom koji je doživjelo e-oglašavanje posebno su zaslužne firme za upravljanje finansijama i turističke agencije", smatra Ian Maude, internet stručnjak.

Rast prihoda od reklama na internetu iznosi 4,6 posto, dok je televizija zabilježila pad od 16,1 posto. U oglašavanje na internetu ubrajaju se kampanje koje se provode putem maila, online oglasi, oglasi na web stranicama i oglasi u pretraživačima kao što je Google. Vjeruje se da je upravo Google bio glavni krivac što je internet 'preoteo' novac od televizijskih oglašivača, jer najveći dio oglašavanja, skoro 60 posto, odlazi na oglase u pretraživačima.

Teška finansijska kriza snažno je pogodila tradiocionalne medije, nakon čega su se oglašivači okrenuli internetu, a druga dobra vijest jeste da se narednih godina očekuje još veći porast potrošnje na online reklamiranje.