Najveći svjetski proizvođač automobila, Toyota Motor Corporation. Objavila je kako će s američkog tržišta povući 3,8 milijuna vozila. Razlog su neispravne podloške za noge koje mogu uzrokovati zaglavljenje papučice gasa i tako dovesti do sudara.

Iz Toyote kažu kako rade s državnim službama oko pronalaska rješenja za problem, a najavili su da će vlasnici automobila biti obaviješteni možda već sljedeći tjedan. Glasnogovornik Toyote u SAD-u Irv Miller rekao je kako bi vlasnici trebali maknuti podloške za noge iz automobila sve dok se ne nađe rješenje.

Može biti ozbiljno

"Zaglavljena papučica gasa može natjerati automobil da vozi jako brzo, pri čemu može postati teško zaustaviti vozili, te dovesti do sudara, ozljeda ili smrti", rekao je.

Savezne službe objavile su kako su primile 102 dojave o cestovnim incidentima u kojima su sudjelovala Toyotina vozila, a za koje je možda bio kriv upravo neispravan podložak za noge. Nije jasno koliko tih incidenata je dovelo do sudara.

Hitno pitanje

"Ovo je hitno pitanje. Za dobrobit svih uključenih, ozbiljno preporučamo vlasnicima tih vozila da maknu podloške ili bilo kakve zapreke koje bi mogle uzrokovati zaglavljenje papučica gasa", rekao je američki ministar prometa Ray LaHood.

Najveće povlačenje Toyotinih automobila s američkog tržišta dogodilo se 2005., kad je zbog problema s upravljanjem povučeno oko 900,000 vozila.