Kineska vlada je prvi put službeno izjavila da bi želeli da dolar ne bude jedina valuta rezervi korišćena u svijetu. Iskoristivši sastanak G8, Peking je pokrenuo temu za diskusiju sa svjetskim vođama, uključujući i predsjednika SAD-a, Baracka Obame.

Komentari kineskog državnog savjetnika Dai Bingguo, uz prisustvo predsjednika Obame, uključujući nekoliko svjetskih lidera, da vjeruju da diskusija o ovoj temi može promjeniti uslove na tržištu. Britanski premijer Gordon Brown, izjavio je nakon sastanka da ne razmišlja o riječima kineskog  delegata, te da je više zainteresiran za izlazak svijeta iz recesije.

"Ja ne želim odati dojam da je velika prilika propuštena i da će sadašnji sporazumi biti poništeni", - rekao je on.

"Mi bi trebali imati bolji sistem za emisiju valute rezervi i njegove uredbe, tako da možemo zadržati relativnu stabilnost u promjenu kurseva" - rekao je Dai, prema izjavi kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iako se doslovno ne spominje dolar, to je bilo jasno iz zahtjeva za udaljavanje od rizika koje dolar nosi kao valuta rezervi. Analitičari kažu da su Kinezi shvatitili da trenutnoje ne postoji alternativa dolaru kao valuti rezervi, te da je za svaku promjenu u sistemu potrebno mnogo godina.

Dolar se kao svjetska valuta rezervi upotrebljava od poslije Drugog svjetskog rata. Njegova uloga i danas ostaje presudna.