Svjetska ekonomija počela je pokazivati 'znake stabilnosti' i treba početi s pripremama za prestanak vanrednih mjera poduzetih da bi se zemljama pomoglo da prebrode krizu.

Ministri financija zemalja G8, najrazvijenijih zemalja svijeta, ocijenili su da je svjetska ekonomija počela pokazivati "znake stabilnosti" i da treba početi s pripremama za prestanak vanrednih stimulativnih mjera poduzetih da bi se zemljama pomoglo da lakše prebrode globalnu financijsku i ekonomsku krizu.

U završnom dokumentu s toga dvodnevnog skupa u Lecceu u Italiji ministri nisu zatražili hitno ukidanje tih stimulativnih mjera pa agencije ocjenjuju da je to znak kako oporavak još nije siguran.

"Ima znakova stabilizacije", piše dpa, "u našim gospodarstvima, uključujući i oporavak berza, poboljšanje poslovnog i potrošačkog povjerenja", kaže se u završnom dokumentu, ali i dodaje da je situacija "i dalje neizvjesna" i da postoje "znatni rizici" pa treba poduzeti dodatne korake da se stabilizacija učvrsti i "globalnu ekonomiju postavi na put snažna, stabilna i održiva rasta".

Ministri su, javlja Reuters, spremni poduzeti i finansijske korake protiv Sjeverne Koreje, a podupiru i mjere protiv Irana, objavljeno je.

"Spremni smo na djelotvornu i pravodobnu primjenu financijskih mjera protiv Sjeverne Koreje kako je rečeno... U rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 1874", rekli su ministri u izjavi nakon sastanka.