Britanija je danas pokrenula website na kojem će biti prezentirani najnoviji primjeri globalnog protekcionizma, kako bi se podstakla slobodna trgovina i pomogao oporavak svjetske privrede iz najdublje recesije od 30-ih godina prošlog vijeka.

Britanski ministar privrede Peter Mendelson je rekao da će sajt Global trade alert djelovati kao nadzorno tijelo koje će odvraćati vlade od uvođenja protekcionističkih mjera koje bi, kako je upozorio, samo "produžile i otežale recesiju", prenosi Rojters.

"Sistem trgovine se suočava sa ogromnom krizom tražnje i kredita, ali stvarni dugoročni rizik za njegovo 'zdravlje' leži u protekcionizmu", upozorio je Mendelson.

Website, koji će voditi londonski Centar za ekonomska istraživanja, prikupljaće podatke o novim carinama, kao i necarinskim barijerama i vanrednim mjerama koje se preduzimaju kao odgovor na ekonomsko slabljenje, objasnio je ministar.

Lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i privreda u naglom usponu (G20) obećali su na samitu u novembru da će se boriti protiv protekcionizma, ali je 18 od tih zemalja pomenuto u martovskom izvještaju Svjetske trgovinske organizacije (STO) zbog preduzetih mjera za koje bi se moglo reći da ograničavaju trgovinu.

Website www.globaltradealert.org finansiraće britanska vlada. Podatke i dokaze o protekcionističkim mjerama prikupljaće oko 700 istraživača koji rade uglavnom na evropskim univerzitetima.