Muskov efekt

Tvit Elona Muska koji nagovještava da kompanija Tesla razmišlja o prodaji ili je prodala svoje kriptovalute, srozao je bitcoin.

Bitcoin je u ponedjeljak pao na najniži tromjesečni nivo, jer su investitori prodali kriptovalute nakon što je Elon Musk tokom vikenda nagovijestio da kompanija Tesla razmišlja o prodaji ili je možda već prodala svoje zalihe bitcoina.

Muskova strastvena podrška kriptovalutama nedavno je “zapalila” tržište kriptovaluta. No, u posljednje vrijeme je tržište kripovaluta opet poljuljano, nakon ismijavanja nove ironične kriptovalute dogecoina. Preokret je uzdrmao i najstrastvenije trgovce kriptovalutama, piše Bloomberg.

Bitcoin je u ponedjeljak pao za više od 9 posto, na 42.185 dolara, što je najniže od 8. februara, dok je ether pao za oko osam posto, na 3.227,22 dolara. Dogecoin je pao skoro 7 posto, na 0,48 dolara, a sve tri kriptovalute su daleko ispod nedavnih rekordnih vrijednosti.

Muskova objava početkom februara, da je kompanija Tesla uložila 1,5 milijardi dolara u gotovini za kupovinu bitcoina, utjecala je na rekordno visoku vrijednost ove kriptovalute i legitimirala virtuelne valute, koje su posljednjih mjeseci vrijedile kao sigurna investicija, uprkos dugotrajnom skepticizmu.

Međutim, prošle sedmice je njegov komentar na društvenim mrežama potresao ljubitelje kriptovaluta, čak i nakon što je Musk ponovio podršku ukupnoj digitalnoj valuti.

Musk je prošle sedmice rekao da će kompanija Tesla prestati koristiti bitcoin za plaćanje zbog brige o zaštiti okoliša, zbog upotrebe energije za obradu transakcija. U odbranu svoje odluke, Musk je u nedjelju objavio da je Tesla možda prodao svoje zalihe.

U odgovoru na neprovjereni Twitter profil pod nazivom @CryptoWhale, koji kaže: “Bitcoineri će se ošamariti kada saznaju da je Tesla bacio ostatak svojih #Bitcoin zaliha. S količinom mržnje koju @elonmusk dobija, ne bih ga krivio….”, Musk je napisao: “Upravo.”.

Još uvijek nije jasno da li je Musk potvrdio prodaju ili se pozivao samo na činjenicu da se suočio s kritikama.

Više nije prihvatljivo plaćanje

Prošle sedmice, kada je Musk rekao da će Tesla prestati prihvaćati plaćanje bitcoinom, također je rekao kako Tesla neće prodati svoj bitcoin, no kriptovaluta je pala za skoro četvrtinu nakon njegove odluke da Tesla više neće trgovati bitcoinom.

Dogecoin se također još uvijek nije u potpunosti oporavio od Muska, opisujući ga kao “prevaru”, iako je prošle sedmice podigao njegovu cijenu rekavši da radi na poboljšanju njegove učinkovitosti rudarenja ove valute.

Za kriptovalute kao investiciju koja je investitorima dogecoina donijela 100 puta veću vrijednost, ethera skoro četiri puta i bitcoina za oko 45 posto čini se da je došao kraj za kriptovalutu kao sigurnu investiciju.

Trgovina kriptovalutama je naglo porasla preko vikenda, sve je više onih koji svoje kriptovalute prodaju, rekao je Chris Weston iz brokerske kuće Pepperstone u Melbornu.

“Ja sam obustavio sve svoje investicije u bitcoin i etherum, jednostavno ću sačekati da se prašna slegne”, rekao je.