Evropska unija po svim ekonomskim pokazateljima, društevnom bruto proizvodu, produktivnosti, investicijama u istraživanje i razvoj, zaostaje za SAD u prosjeku 24 godine, saopštila je danas Asocijacija evropskih trgovinskih komora /Eurokomora/.

To znači da su SAD sadašnji nivo ekonomskog razvoja imale na početku osamdesetih godina prošlog vijeka.

Investiranje u istraživanje i razvoj najgori je pokazatelj, jer su SAD trenutni nivo evropskih investicija u toj oblasti imale prije 30 godina. Ukoliko se ovaj trend nastavi dugoročno gledano EU će uhvatiti korak sa američkim društvenim bruto proizvodom (DBP) 2047. godine.

EU ipak prednjači u odnosu na Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, zemlje u razvoju, po svim ekonomskim pokazateljima, iako u različitom stepenu.

Rusija zaostaje za EU 35 godina, Brazil 40, Kina više od 40 i Indija 68 godina.

Ipak, visoka stopa rasta u ovim zemljama, koji je iznad država EU, polako zatvaraju jaz. Rusija je najbliža da premosti jaz u visini DBP sa zemljama EU, a zatim slijede Brazil i Kina.

Ukoliko razlike između ekonomskog rasta u EU i Kini ostanu na nivou od 10 odsto Kina bi 2020. godine mogla dostići trenutni nivo DBP Evropske unije. Predviđanja ekonomskog rasta za 2009. godinu, koje je danas predstavila Evropska komisija, potvrđuju obim globalne recesije.

Slika je čak sumornija za EU, koja nastavlja da gubi tlo u odnosu na globalnu konkurenciju.

Arnaldo Abruzini, generalni sekretar Eurokomore, kaže da ovi podaci pokazuju da ukoliko namjerava da održi i pojača globalnu konkurentnost EU mora da usvoji ne samo kratkoročne već i dugoročne strukturalne reforme.

"Vrijeme nije na našoj strani. Ne možemo priuštiti da još odgađamo neophodne potrebne investicije u istraživanje i razvoj", rekao je on.