Globalna ekonomska kriza, koja je ostavila ozbiljne posljedice na privredu i standard građana Crne Gore, uzdrmala bankarski sistem, građevinarstvo, trgovce i ugostitelje, a njene efekte osjetili su i milioneri iz Budve, koji su posljednjih godina do velikog novca došli prodajom zemljišta, kuća i stanova svojih predaka.

Kako pišu crnogorski mediji, veliki dio tog novca uložen je u gradnju stanova za tržište, a taj segment je zbog krize odavno u problemima. Novac je uložen i u kupovinu nekretnina i stanova u Podgorici, Novom Sadu i Beogradu, mada ima i onih koji su kupovali stanove u Milanu i Parizu.

Značajan novac potrošen je i na skupocjene automobile, a prema nekim tvrdnjama u Budvi ima više takvih vozila nego u bilo kojem drugom gradu u Evropi.

Najnovije informacije govore da je bajka o lagodnom životu milionera na budvanskoj rivijeri kratko trajala, a problemi zbog ekonomske krize sada im zadaju glavobolju.

Milioneri su u postojećoj situaciji prinuđeni da prodaju po znatno nižim cijenama nešto što su nedavno kupili, jer nema više bogatih Rusa, Iraca i Engleza, kao i domaćih tajkuna, koji su lako vadili milione evra za dobar pogled i blizinu mora.

Jedan broj tih novopečenih bogataša, koji su započeli izgradnju stanova i vila duž morske obale, ostali su bez novca, ali i ekstra profita i bogatih kupaca iz svijeta.

Na drugoj strani, već je prisutan strah od loše turističke sezone i sjećanje na nekada dobre zarade, pa je panika tim i veća.

Dnevne novine posljednjih mjeseci pune su oglasa o prodaji stanova, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu, ali i drugim mjestima u Srbiji i Crnoj Gori.