Sjedinjene Američke Države će u ovoj fiskalnoj godini poslovati uz najveći budžetski deficit u svojoj historiji od 1,8 biliona dolara.

Najveći budžetski deficit od 1,8 biliona dolara predstavlja 13,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, prognoziraju eksperti, a prenose svjetske novinske agencije.

Ukoliko se prognoza ispuni to bi, kako ističu, moglo da iskomplikuje nastojanja predsjednika Baraka Obame da ubijedi zakonodavce da usvoje njegov budžetski plan u obimu od 3,55 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Eksperti budžetskog odbora predviđaju da će u 2010. godini budžetski deficit SAD opasti na 1,4 biliona dolara, što bi predstavljalo oko 9,6 procenata BDP-a.

Od januara, kada je Obama preuzeo predsjedničku funkciju, američka administracija je za podršku oslabljenoj privredi već iskoristila milijarde dolara, pri čemu je veći dio sredstava dobio finansijski sektor koji je bio i glavni zamajac sadašnje globalne krize.

"Uprkos tome što će se stanje ekonomije još neko vrijeme i dalje pogoršavati, mjere u obimu od 787 milijardi dolara za njen oporavak i veoma smjeli koraci centralne banke i ministarstva finansija bi trebalo da pomognu da se recesija okonča ove jeseni", smatra budžetski odbor.

Budžetski odbor je , istovremeno, objavio i prognozu o pogoršanju izgleda američke privrede i pad BDP-a u ovoj godini za tri posto, dok bi privreda SAD u 2010. trebalo da poraste za 2,9 procenata, a u 2011. za četiri posto.

Portparol Bijele kuće Robert Gibs je juče izjavio da predsjednik Obama i nadalje računa sa tim da će mu uspjeti da budžetski deficit do kraja svog mandata smanji na polovinu.