Glasoviti američki ulagač milijarder Warren Buffett koji nosi nadimak prorok iz Omahe, predvidio je da će američka privreda biti u "u ruševinama tijekom 2009.", a vjerojatno i "dobro iza toga".

U godišnjem pismu dioničarima svoje holding kompanije Berkshire Hathaway, Buffett ih je izvijestio o prošlogodišnjem padu tržišne vrijednosti Berkshirea za 11,5 milijardi dolara, temeljem pada knjigovodstvene vrijednosti dionice za 9,6 posto, što je najgori rezultat u 44 godine otkako vodi kompaniju, i tek drugi pad vrijednosti u tom razdoblju, izvijestio je poslovni magazin Fortune.
Prvi pad vrijednosti od 6,2 posto zabilježen je 2001. godine koju su obilježili teroristički napadi na SAD i drugi problemi s osiguravajućim operacijama Berkshirea.

Warren BuffettBuffett je u pismu ocijenio da su kreditna kriza i pad vrijednosti nekretnina i dionica doveli do "paralizirajućeg straha na tržištu".
Promjene knjigovodstvene vrijednosti su uobičajeni način na koji Buffett izvješćuje o rezultatima holdinga, jer ta metoda uključuje sve kapitalne dobitke i gubitke Berkshirea, bez obzira jesu li realizirani ili ne, ističe Fortune.
Prema više uobičajenom mjerilu zarade, koje ne odražava nerealizirane dobitke ili gubitke, Berkshire je za 2008. godinu izvijestio o dobiti od 3224 dolara po dionici, u odnosu na 8548 dolara u 2007. godini.

Dobit Berkshirea uglavnom potječe od kamata i dividendi njegovih ulaganja, te zarade njegovih 700 podružnica. Berkshire ima velike udjele u dvije industrije čije zarada nije usko vezana s onima u opštoj privredi - osiguranju i komunalnim službama.

Ukupna zarada prije oporezivanja od svih poslova Berkshirea ne uključujući osiguranje odražava loše rezultate mnogih operacija Berkshira na koje je utjecala privredno opadanje, uključujući poslove vezane uz nekretnine i trgovinu.

Dionica Berkshirea (pala je sa 142.000 dolara na kraju 2007. godine, na 96.600 godinu kasnije, a pad je nastavljen i ove godine, pa je u petak trgovanje na Njujorškoj burzi zaključeno na 78.600 dolara.

U odnosu na vrhunac od 151.000 dolara, koji je postigla krajem 2007. godine, dionica Berkshirea do sada je izgubila 48 posto vrijednosti.