Povećanje cijena proizvoda

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu ocjenio je da je povećanje cijena osnovnih proizvoda u posljednja tri mjeseca rezultat pandemije koronavirusa, što će, prema njegovim riječima još više pogoditi, ionako loše imovinsko stanje građana Kosova, piše Ekonomija onlajn.

"U ekonomskom smislu, zaista jeste riječ o krizi koja je pogodila cio svijet i to se naravno odražava i na Kosovu. Posebno su ugroženi građani i domaćinstva, koji nemaju direktnu podršku nadležnih za prevazilaženje teške ekonomske situacije", rekao je Gërxhalliu.

Kako je dodao, građani su veoma frustrirani promjenom cijena prehrambenih proizvoda, jer ono što bi mogli da kupe za 100 eura, sada ne mogu da kupe ni za 130 eura.

"Istina je da će se Kosovo poslije pandemije koronavirusa suočiti i sa socijalnom i ekonomskom pandemijom, i nadležni prosto moraju da pronađu mehanizme za zaustavljane porasta inflacije. U svoj fokus Vlada Kosova treba da stavi socijalnu politiku, a ne političku agendu. Izgleda da trenutni ima malo izgleda da će ekonomski i socijalni apekst biti prioritet trenutne vlasti", napomenuo je Gërxhalliu.

Penzioner Hajdin Zekiri požalio se zbog povećanja cijena osnovnih namirnica.

"Šta čovjek može da uradi sa penzijom? Uskoro nećemo moći ni hljeb da kupimo. Situacija je veoma teška, posla nema, penzije su male. A, oni iz vlasti rade šta hoće i ništa nas ne pitaju", bio je iskren Zekiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online