Moraju se ispuniti preduslovi

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je da se uskoro očekuje finalizacija planova za sve aktivnosti koje će doprineti ekonomskom oporavku Kosova, ocjenjujući da je još uvijek rano precizirati kako će taj oporavak i teći u praksi, prenosi Koha.

Rukiqi je istakao da o koracima koji će doprineti ekonomskom oporavku još uvijek nije moguće razgovarati, zbog neizvesnosti sa procesom vakcinacije koja je jedini način da se Kosovo izbori sa koronavirusom.

"Svaka preduzeta radnja usmjerena je na saniranje kratkoročnih posljedica. Kada su kompanije u opasnosti, to su i radnici. Zainteresovani smo za intervencije, kako niko ne bi izašao sa nepopravljivim posljedicama pandemije", rekao je Rukiqi.

Istakao je i da se ne može govoriti o ekonomskom rastu, ukoliko se prije toga ne stabilizuje ekonomija.

Prema njegovim riječima, najoptimističnija prognoza da će Kosovo imati ekonomski rast od 4,4 odsto, ne može se očekivati prije 2022. godine.

"Ovo ima neke preduslove koji se prije toga moraju ispuniti, jer ne zaboravite imali smo pad od više od šest odsto. Ovo je bio najveći ekonomski pad od rata", rekao je Rukiqi.

Prema njegovim riječima, Vlada treba da spreči bankrot preduzeća, dodajući da su potrebne konkretne mjere koje bi osigurale da do toga ne dođe.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore