Kriza se produbljuje

Predsjednik Kosovskog poslovnog saveza Agim Shahini ocjenjuje da je najavljena pomoć Vlade nedovoljna za preduzeća, koje su najviše pogođena aktuelnim antikovid mjerama, prenosi Reporteri.

Vlada Kosova najavila je naknadu 50 odsto zarada zaposlenih i troškova zakupa za sektor ugostiteljstva i preduzeća koja će prerpeti najveću ekonomsku štetu.

Najavljene mjere predstavnici biznisa nisu prihvatili sa velikim entuzijazmom, a Shahini dodaje da ga čudi ponašanje aktuelne Vlade.

"Vlada Kurtija se ponaša kao da je u opoziciji, jer nije podržala paket ekonomskog oporavka, koji je prethodno donet, tvrdeći da je nedovoljan. Ekonomija se mora podržati što prije, jer se kriza produbljuje“, rekao je Shahini.

Predsjednik Kosovskog poslovnog saveza smatra da država mora da ublaži ekonomske posljedice krize prouzrokovane pandemijom.

"Privatni sektor trenutno se bori sopstvenim snagama i bez državne podrške, čak ga u tome ometaju i mjere koje onemogućavaju slobodno kretanje“, kaže Shahini.

On dodaje da najavljene mjere Vlade nisu dovoljne za ekonomski oporovak.

"Pomoć Vlade je minimalna u poređenju sa gubicima koje će imati zatvorena preduzeća. Procjenjuje se da će oko 12.000 preduzeća imati velike gubitke zbog aktuelnih antikovid mjera. Pomoć nije dovoljna, jer pored zarada i troškova zakupa veliki gubici proizilaze iz kamata. Istovremeno veliki broj ljudi ostaće bez posla. Nadam se da će od ponedjeljka preduzeća počela normalno da rade, naravno poštujući antikovid mjere. Zatvaranje nije bilo dobro promišljeno i smatramo ga nerazumnim u ovoj situaciji“, smatra Shahini.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri