Svjetska banka i MMF

Pandemija koronavirusa potresla je ekonomije širom svijeta i nesumnjivo je imala uticaja i na Kosovu, jer je tokom 2020. godine došlo do pada bruto domaćeg proizvoda za minus šest procenata, prenosi Reporteri.

Prema podacima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Kosovo je u prošloj godini imalo najveći pad BDP u regionu.

Albanija je imala pad od 3,5 odsto, dok je Srbija imala pad od samo jedan odsto.

Pad bruto domaćeg proizvoda na Kosovu, prema riječima Driarta Elshanija, stručnjaka za upravljanje podacima, dogodio se usljed lošeg upravljanja krizom izazvanom kovidom-19 tokom 2020. godine.

 "Nedostatak jasne strategije protiv kovida-19, obaranje Vlade na početku pandemije, osmišljavanje politika neprimjerenih kosovskim okolnostima i ekonomskoj strukturi koju Kosovo ima, su glavni razlozi. Tu je i kašnjenje sa Zakonom o ekonomskom oporavku koji je odobren krajem 2020. godine“, kaže Elshani.

On kaže za Radio Slobodna Evropa da je na Kosovu nedostajalo komunikacionih centara za krize, gdje bi građani mogli prikazati svoje probleme ili dobiti pomoć.

Pomoć koju je prethodna Vlada pružala, prema Elshaniju, nije bila usmjerena direktno na građane i raspodjela nije bila odgovarajuća.

"Shodno tome, smanjenje od minus šest procenata kosovskog BDP ima veoma velike posljedice, bilo za povećanje nezaposlenosti, bilo za dalje osiromašenje stanovništva na Kosovu. Nova Vlada je rekla da će podržavati radnike kao i preduzeća, a to je veoma ohrabrujuće, jer je veoma važno da radnici i građani imaju direktnu podršku", rekao je  on.

Nada u ekonomski rast u 2021.


Direktor programa Instituta Rinvest Visar Vokrri kaže da je ekonomski pad pogodio preduzeća i domaćinstva, i uticao na siromaštvo i zaposlenost.

Prema Vokrriju, razlog takvog pada bila je kriza pandemije koronavirusa koja je započela kao zdravstvena kriza, ali se takođe pretvorila u ekonomsku krizu.

„Na Kosovu, glavni uzroci ili glavni izvori ove ekonomske kontrakcije, bili su pad investicija i turizma koji potiču iz dijaspore“, rekao je Vokrri.

Međutim, takođe kaže da se tokom ove godine na Kosovu očekuje ekonomski rast.

„Ove prognoze se zasnivaju na pretpostavci da će doći do opuštanja i da neće biti drugih restriktivnih mjera koje će ometati kretanje robe i preduzeća sa Kosova u Evropu i obrnuto. Nadamo se da će nova Vlada biti budnija i da će preduzeti mere srazmerne šteti koju je prouzrokovala pandemija“, rekao je Vokrri.

On je naveo da preduzeća treba i dalje podržavati, ali primarni plan treba da bude vakcinacija stanovništva, kako bi se mjere što pre oslobodile i vratile u normalu.

Podrška zatvaranju u aprilu


Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati imao je sastanak sa predstavnicima preduzeća u toku nedjelje.

Dogovoreno je subvencionisanje 50 odsto plata za april i subvencionisanje 50 odsto troškova zakupa za ovaj mjesec.

Očekuje se da će sredstva za preduzeća pogođena dvonedeljnim zatvaranjem biti isplaćena krajem aprila ili početkom maja.

Nove mjere protiv kovida-19 stupile su na snagu u srijedu, 7. aprila i biće na snazi do 18. aprila.

Ovim mjerama zabranjeno je kretanje građana od 22:00 do 05:00 sati, osim u hitnim slučajevima. Ugostiteljski objekti ne rade, a dozvoljena im je samo dostava hrane.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri