Oporavak od pandemije je prioritet

Nova vlada treba da ima prioritet u saniranju posledica izazvanih pandemijom, ali se to ne može uraditi bez konkretnog plana za izlazak iz situacije, rekao je predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi, prenosi Ekonomija Onlajn.

Rukiqi je rekao da je izlazak iz pandemije direktno povezan sa vakcinacijom stanovništva, što bi, kako kaže, otvorilo put nastavku poslovanja, ali naglašava da su potrebne kapitalne investicije koje bi omogućile brzu cirkulaciju novca i očuvanje posla.

"Jasno smo stavili do znanja da svaka vlada za ovu godinu mora imati prioritet oporavak posljedica izazvanih pandemijom u ekonomiji, ali to se ne može učiniti bez jasnog plana za izlazak iz pandemije. Potrebno je preduzeti mjere za firme u vidu oproštaja novčanih kazni, poreskih olkakšica do direktne finansijske pomoći. Paralelno sa ovim moraju se nastaviti kapitalne investicije jer je ekonomiji potreban novac koji se brzo stavlja u opticaj i koji može pomoći u spašavanju radnih mjesta“, ukazao je on.

Rukiqi je takođe govorio o finanskijskim paketima pomoći za preduzeća, navodeći da je ta mjera bila nedovoljna.

Naglasio je da bi Vlada trebalo da preduzme konkretne akcije kako bi pomogla preduzećima.

"Iako je Zakonom o ekonomskom oporavku obezbjeđeno 200 miliona eura direktne pomoći preduzećima, to nije realizovano u praksi. Većina tih sredstava otišla je na socijalna davanja, a ne kao direktna pomoć preduzećima i to bi trebalo da se promjeni. Ne očekujemo da imamo stalno takvu vrstu infuzije od vlade, ali je to potrebno bar do se ne dostigne normala ili dok se situacija ne vrati na nultu tačku“, rekao je Rukiqi.

On je ukazao da je potrebno što prije formirati nove institucije, jer su stabilne institucije najvažniji stub ekonomskog razvoja.

"Stabilne institucije su uvijek važan stub ekonomskog razvoja i neka vrsta garancije za stabilnost“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online