Projekcija

Carina Kosova za prva dva mjeseca ove godine uspjela je da prikupi blizu 167 miliona eura ili 10 odsto više prihoda u odnosu na isti period prošle godine, a predviđeni godišnji prihodi biće oko 1,2 milijarde eura, prenosi Kosovo press.

Šef direkcije za sprovođenje zakona u ovoj instituciji Bashkim Arifi rekao je da je projekcija prihoda Carine Kosova za 2021. godinu oko 1,2 milijarde eura.

„Tokom prva dva mjeseca ove godine, ukupni prihodi koje je Carina Kosova prikupila dostigli su iznos od blizu 167 miliona eura, što je u poređenju sa istim periodom prethodne blizu 10 odsto više. Ako se ovaj trend prihoda nastavi i ako se ne pojave dodatna antikovid ograničenja, predviđena godišnja projekcija prihoda biće blizu 1,2 milijarde eura“, rekao je Arifi.

Šef Operativnog i istražnog odjeljenja Driton Azemi rekao je da je oduzeta  švercovana roba u vrijednosti od 107 hiljada eura.

 „Jedinice za borbu protiv krijumčarenja izvršile su 1.708 zaustavljanja na putevima, kontrolu transportnih vozila, 518 kontrola na graničnim prelazima, učestvovali smo u 29 operativnih planova sa drugim agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu i kao rezultat je otkriveno 40 prekršaja, a oduzeta je roba u iznosu od 107 hiljada eura, odluke o naplati su u iznosu od 256 hiljada eura“, rekao je Azemi.

Carina Kosova je u ovoj godini registrovala 11 novih krivičnih slučajeva zbog sumnje na šverc robe i utaju carine.

„Carina Kosova sa odgovornim sektorima identifikovala je i registrovala 11 novih krivičnih slučajeva sa sumnjama na šverc robe i utaju carina. Tužilaštvima je podneto j17 slučajeva sa dokazima za utaju u iznosu većem od 1,2 miliona eura. Tokom ova dva mjeseca, uhapšeno je 5 osumnjičenih za krijumčarenje, otkrivena se 224  manja prekršaja u kancelarijama carinskog sektora za robu vrijednu više od 675 hiljada eura i novčane kazne od oko 200 hiljada eura. Ovi slučajevi povezanisu sa švercom droge ali i međunarodnim šversom cigareta“, naveo je Azemi.

Azemi je naglasio da Carina nastavlja da se bori protiv korupcije i rekao da Tužilaštvo sprovodi istrage protiv 11 carinskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

„Nastavljamo zalaganje za sprovođenje zakona, obraćajući pažnju na borbu protiv korupcije, povećavajući transparentnost i dobru prezentaciju Carine. U tu svrhu Carina Kosova pod vođstvom tužilaštva trenutno sprovodi istrage protiv 11 carinskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj“, rekao je Azemi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press