Portparol Carine

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci rekao je da je tokom januara i februara ove godine došlo do smanjenja uvoza iz Srbije za preko 40 miliona eura, prenosi Ekonomija Onlajn.

Stavileci je pojasnio da je u odnosu na prethodne godine kada je uvoz iz Srbije dostizao mjesečni iznos između 35 i 37 miliona eura, ove godine za dva mjeseca uvezeno 32 miliona ezra, što je dva i po puta manje u odnosu ne raniji period.

"Što se tiče uvoza iz Srbije, očekivali smo porast uvoza njihovih proizvoda. Prošle godine za mjesec dana uvoz iz Srbije iznosio je između 35 do 37 miliona eura uvoza robe, dok u ovom trenutku u periodu januara i februara imamo oko 32 miliona eura uvoza. Mjesečni prosjek uvoza iz Srbije za ovu godinu je 16 miliona eura  i možemo reći da je to dva i po puta manje od prošlogodišnjeg prosjeka", rekao je Stavileci.

Faktori koji su uticali na pad uvoza srpske robe su, prema Stavileciju, fokus potrošača na proizvode koji dolaze iz EU i Albanije.

"Mnogi faktori su utecali na pad uvoza iz Srbije, ne isključujući pandemiju, a možda su se potrošači orijentisali na druge proizvode koji dolaze iz EU i proizvode koji dolaze iz Albanije", dodao je Stavileci.

Stavileci je rekao i da je za ovu godinu u planu povećanje prihoda od Carine Kosova na milijardu i 200 miliona eura.

"Carina nastavlja da prikuplja prihode za budžet i očekujemo da će ove godine prihodi dostići oko milijardu i 200 miliona eura", naveo je Stavileci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri