Izbjegavanje poreskih obaveza

Od preko 200.000 preduzeća koja su registrovana u Ministarstvu trgovine i industrije, prema Poreskoj upravi Kosova (PUK), samo oko 35.000 njih je izvršilo fiskalizaciju, pa mnoga preduzeća i dalje izbjegavaju svoje poreske obaveze, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, opremanje kasama ili fiskalizacija poslovnih subjekata započela je kao proces 2010. godine i cilj je bio izbjegavanje utaje poreza i osnaživanje sistema evidencije svih priliva i odliva u prodaji.

Tačan broj preduzeća koja nisu oporezovana nije poznat i mnogobrojni faktori utiču na porces fiskalizacije, stoji u pisanom odgovoru PUK za Radio Slobodna Evropa koji  prenosi Koha.

"Brojni privredni subjekti nisu dužni  da porez plaćaju na taj način zbog prirode posla koji rade. Preduzeća koja nisu obavezna da dobijaju fiskalne kase su ona koja obavljaju sva plaćanja putem bankarskih transakcija kroz bankarski sektor, mikro preduzeća i neka javna preduzeća", kaže se u saopštenju PUK.

Pored preduzeća od kojih se ne traže fiskalne da daju kase, postoje i preduzeća koja su registrovana, ali koja ne posluju ili se zatvaraju odmah nakon registracije.

Koha prenosi ranije navode PUK da utaja poreza postoji u svim dijelovima Kosova a da se ova aktivnost uglavnom odnosi na četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene Srbima. PUK procjenjuje da siva ekonomija na Kosovu prema međunarodnim standardima iznosi do 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Statistika obuhvata veliki broj institucija za borbu protiv utaje poreza, ne samo PUK-a, jer se izvještaji temelje na osnovu činjenica o ekonomskom kriminalu, krijumčarenju, pranju novca i mnogih drugih, dok PUK ima odgovornost samo za dio sive ekonomije", tvrdi PUK.

Preduzeća koja izbjegavaju poreske su nelojalna konkurencija na tržištu, što prema vlasniku kompanije "Frutex" Shaqiru Palushiju predstavlja problem za formalna preduzeća.

"Prisustvo poreske utaje je oštetilo poslovanje, ali na prvom mjestu državni budžet, a time i građane i razvoj zemlje. Utaja poreza daje priliku da se proizvodi nude po nižim cijenama, što je nelojalna konkurencija za formalno poslovanje", rekao je Palushi.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da ispunjavanje obećanja o zapošljavanju i ekonomskom razvoju koja je dala stranka Samoopredjeljenje koja je pobjednik na izborima, može da bude moguće, uz borbu protiv sive ekonomije.

"Ozbiljnijim pristupom državnih institucija, prije svega PUK, koji ubire interne poreze, mogu se postići značajni rezultati u borbi protiv sive ekonomije", rekao je Zeka.

U cilju borbe protiv utaje poreza, 2015. godine na snagu je stupilo administrativno uputstvo koje je predviđalo da će se za sve kupce koji prikupe fiskalne isječke i pošalju ih PUK primjeniti povraćaj oporezive vrijednosti svih fiskalnih isječke u sljedećem mjesecu svakog tromjesečja. Odlukom PUK ova odluka je 2020. godine suspendovana do daljnjeg.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore