Slijedi socijalna pandemija

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu rekao je da se za ekonomski oporavak prvo moraju osigurati politička stabilnost i jedinstvo i da nakon pandemije koronavirusa Kosovu prijeti socijalna pandemija zbog neriješenih ekonomskih problema, prenosi Ekonomija Onlajn.

Gërxhalliu ističe da bi nova vlada trebalo da se usmjeri na sljedeća tri aspekta - vakcinaciju, ekonomski oporavak i odabir pravih ljudi kako bi se ovi problemi riješili.

"Samo formiranje nove vlade i vladinog kabineta nije čarobni štapić koji će riješiti nagomilane probleme. Zaista postoji mnogo izazova i vjerujem da bi se oni mogli riješiti samo kroz političko jedinstvo i stabilnost. Na žalost, do sada nismo imali političku stabilnost koja je u funkciji rješavanja problema i vjerujem da to treba da bude prioritet“, smatra Gërxhalliu.

Prema njegovim riječima, svi planovi nove vlade treba da budu podeljeni u tri faze. Prva se odnosi na pronalaženje rješenja za pandemiju naročito u pogledu vakcinacije, druga faza odnosi se na ekonomski oporavak, a treća na održivost i ekonomski razvoj.

"Podrška privatnom sektoru i vladavina zakona garancije su za postizanje svih ciljeva. Vladavina prava treba da bude ključna, posebno nakon nedavnih zloupotreba u subvencijama“, istakao je Gërxhalliu.

On je upozorio da bi novo zatvaranje zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa bilo kobno za kosovsku ekonomiju.

"Zatvaranje nije rješenje, posebno sa ekonomske tačke gledišta, naročito zbog činjenice da dok su se zemlje regiona takmičile u pružanju podrške poslovanju, zaštiti građana i finansijskoj i socijalnoj podršci na Kosovu je mnogo više dominirala politička agenda. Ako zemljama regiona treba dvije godine za oporavak, Kosovu će trebati četiri. Nakon ekonomske pandemije, Kosovo će se suočiti sa socijalnom pandemijom", zaključio je Gërxhalliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online