Predsjednik američke Privredne komore

Predsjednik američke Privredne komore Arian Zeka izrazio je uvjerenje da će Kosovo postići pozitivnu stopu ekonomskog rasta tokom 2021. godine u odnosu na prošlu godinu, a kolika će ona biti zavisiće od vakcinacije stanovništva i ublažavanja antikovid mjera, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Sačekaćemo zvanične statistike Centralne banke Kosova da vidimo kakav je bio uticaj pandemije na ekonomski rast tokom 2020. godine, i da bismo mogli da napravimo prognozu stope ekonomskog rasta tokom 2021. godine" rekao je Zela u intervjuu ovom mediju.

Prema njegovim navodina ono što je još uvijek nejasno su efekti koje mogu doneti vakcinacija stanovništva i ublažavanje restriktivnih mjera, koje su dominirale ekonomskim aktivnostima tokom prošle godine i u ove prve nedjelje 2021. godine.

Zeka je ocjenio da je žalosno što Zakon o ekonomskom oporavku još nije počeo da se primjenjuje.

"Oduvijek se govorilo o desetinama, hiljadama radnih mjesta. Čini se da situacija, međutim, nije bila takva u pogledu zvaničnih podataka koje je dala Poreska uprava. Ono što je važno reći je da je potrebna brža intervencija institucija u smislu mjera predviđenih Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku. Veoma je žalosno što Zakon o ekonomskom oporavku, iako je usvojen krajem 2020. godine, još uvijek nije primjenjen, iako je povezan sa Zakonom o budžetu za 2021. godinu", rekao je Zeka.

Dodao je da će podsticanje stranih investicija stvoriti stabilnu ekonomsku osnovu za Kosovo.

"Sve će zavisiti od dosljednosti u kojoj će institucije to demonstrirati, bar u pogledu zakona i reda, što je glavni preduslov za podsticanje i domaćih i stranih investicija i, shodno tome, privlačenje stranih direktnih investicija. Ako možemo stvoriti solidnu osnovu za ekonomski oporavak koji se ne zasniva samo na domaćim investitorima, onda možemo biti optimisti. Ako se nova vlada ne obrati predstavnicima privatnog sektora ovim, koji su preporuke već dugi niz godina, onda nemamo puno nade da očekujemo da će stopa ekonomskog rasta biti bolja nego što je bila 2019. godine”, rekao  je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online