Dvije godine za oporavak

Predsjednik Poslovnog saveza Kosova Agim Shahini rekao je da je pandemija kovid-19 ozbiljno oštetila kosovsku ekonomiju, prenosi Klan Kosova.

Shahini je naglasio da pored pandemije, Kosovo prolazi kroz veliku političku krizu.

"Procjene iz istraživanja koje je sprovela kosovska poslovna alijansa tokom 2020. godine su da je Kosovo tokom ove godine prošlo kroz veliki izazov ekonomske i političke krize zbog kovida-19. Građanima je naneta šteta zbog političke krize, jer su tokom jedne godine promjenjene tri vlade, tri premijera. To je bilo nešto novo za kosovsku demokratiju i ostaće upamćeno kao nešto što ne treba više ponavljati“, rekao je Shahini.

Prema njegovim riječima, u periodu pandemije Kosovo je izgubilo više od 1,5 milijardi eura u unutrašnjem prometu, i oko 50 odsto stranih investicija.

"Tokom prošle godine Specijalni sud uhapsio je šefa države i druge lidere što je izazvalo velika previranja i prouzrokovalo lošu sliku o Kosovu“, naveo je on.

Shahini je takođe naveo i da je Kosovo više patilo od nedostatka zakona nego od pandemije.

"Zakon o ekonomskom oporavku morao je 10 puta da ide na usvajanje u Skupštinu Kosova, a to je bio prvi put da je preduzećima i privatnom sektoru bila potrebna podrška države. Još uvijek nemamo nikakav odgovor, barem javno, od poslanika i Skupštine zašto je zakon koji je trebalo da bude usvojen u septembru odobren krajem godine“, ukazao je on.

Shahini je rekao da će, ako kovid-19 nastavi ovim tempom, ekonomiji trebati najmanje dvije godine da se oporavi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova