Sveobuhvatniji za građane i preduzeća

Nakon stupanja na snagu Zakona o ekonomskom oporavku, ekonomisti i opozicija traže od vlade da izda treći paket za ekonomski oporavak koji je sveobuhvatniji za građane i preduzeća, piše RTK.

S obzirom na kašnjenja u odobravanju plana ekonomskog oporavka, najveća opoziciona stranka Pokret Samoopredjeljenje tvrdi da vlada nema volju i sposobnost da izda novi paket za podršku građanima i preduzećima tokom pandemije.

Iako je premijer Avdullah Hoti upozorio da je za 2021. vlada predvidela novi paket u iznosu od 182 miliona eura, predsjednik Odbora za budžet i finansije Hekuran Murati kaže da izvršna vlast nema plan i strategiju za zdravlje i plan za spas ekonomije kao rezultat pandemije kovid-19.

„Vlada nije u stanju da smisli pakete za pomoć ekonomiji i odvojena je od stvarnosti, jer vidimo da su čak i odluke o zatvaranju, odluke o mjerama ad hok. Ne postoji planiranje, nema strategije, a svaku zdravstvenu odluku treba da prati ekonomski plan“, rekao je.

Poslanik PDK, Kujtim Gashi, kaže da je Kosovo već trebalo da ima treći ili četvrti paket za oporavak, jer kako je rekao, to imaju i zemlje u regionu.

Gashi naglašava da je ovim nemarom, koji je pokazala vlada nanela izuzetno veliku štetu Kosovu i njenoj ekonomiji.

Dodaje da PDK neće podržati odobravanje budžeta, jer prema ovoj stranci nije predviđena podrška za upravljanje pandemijom i ekonomiju u cjelini.

„Kosovo je već trebalo da ima treći ili četvrti paket za oporavak, jer su to imale i zemlje regiona. U prvoj analizi, nacrt zakona ne daje tačne pokazatelje kako će se upravljati pandemijom i kako će se pomoći privredi. Bićemo protiv, jer ne možemo biti dio improvizacija koje je napravila Hotijeva vlada“, kaže Gashi.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhalliu, tvrdi da bi vlada trebalo da ima novi pristup za podršku privredi i privatnom sektoru.

„Potreban nam je novi pristup, novi rejting koji će podržati ekonomiju i privatni sektor. Iz tog razloga, vrijeme je za izradu novog (paketa), koji je konkretniji, sveobuhvatniji, korisniji za sve, a ne samo u interesu političkih partija“, potvrđuje Gërxhalliu.

Premijer Avdullah Hoti prije nekoliko dana najavio je novi paket za ekonomski oporavak za 2021. godinu u iznosu od 182 miliona eura, kao i spisak reformi za novi fiskalni paket, koji bi trebalo da budu finalizovani početkom godine.

Hoti: Sljedeće godine predviđamo fond za oporavak vrijedan 182 miliona eura


„Obavezani smo da obezbjedimo fond za ekonomski oporavak sljedeće godine, u iznosu od 182 miliona, ali koji će se uvećavati, vjerujem da ćemo ga tokom dva čitanja u Skupštini povećavati, a takođe razgovaramo sa donatorima, našim razvojnim partnerima da okupimo sva sredstva u svrhu ekonomskog oporavka. Cio naš fokus tokom ovog perioda bio je da pomognemo porodicama i pomognemo preduzećima da na neki način ostanu na tržištu“, rekao je on.

Zamjenik ministra finansija Agim Krasniqi kaže za KosovaPress, da ovo ministarstvo nije predvidelo treći paket za oporavak, osim paketa za ekonomski oporavak sa dodatnim sredstvima za zdravstvo.

„To je dio paketa ekonomskog oporavka. Nismo dijelili prvi, drugi i treći paket. To je paket za ekonomski oporavak, a u okviru ovog paketa bio je i taj hitni paket. Dio hitnog paketa počeo je da se primjenjuje ove godine, jedna petina biće primjenjena sljedeće godine, dodajući svaki put potrebu da neka dodatna sredstva ostanu za zdravstvo“, naglašava Krasniqi.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Nagip Skenderi kaže da je potreban treći paket koji treba da sadrži podsticaje za podršku privatnom sektoru koji doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju.

Zatražio je od vlade i relevantnih institucija da ne dozvole zloupotrebe od strane potencijalnih korisnika ekonomskog plana.

"Treći paket treba da sadrži podsticaje ili podršku za privatni sektor koji je pandemija najviše pogodila. Institucije takođe treba da budu na oprezu kako bi korisnici zaista bili ti koji to zaslužuju i svojim ekonomskim doprinosom održali ekonomski i socijalni standard Kosova u cjelini", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/RTK1