Zatvoreno 96 firmi

Situacija sa pandemojom kovida-19 pored toga što je uticala na zdravlje građana u velikoj mjeri je uticala i na ekonomiju, pa je tako od marta ove godine oko 80.000 ljudi na Kosovu ostalo bez posla, a 96 preduzeća je zatvoreno, prenosi Ekonomija Onlajn.

Prema procjeni ekonomista broj onih koji su izgubili radno mjesto do kraja godine mogao bi da dostigne cifru od 100.000.

Kosovska poreska agencija saopštila je da je veliki broj firmi na Kosovu prijavio velike iznose gubitaka i smanjenje izvoznih kapaciteta, zbog uvedenih antikovid mjera.

Nezavisni sindikat privatnog sektora naveo je da veliki broj onih koji su ostali bez posla tokom pandemije nisu imali ugovor o radu.

 "Sada imamo oko 80.000  građana koji su ostali bez posla, a do kraja godine ta cifra će dostići 100.000“, saopštio je Nezavisni sindikat privatnog sektora.

Prošlog petka u Skupštini Kosova izglasan je Zakon o ekonomskom oporavku.

 "Pored 10 odsto iz Fonda za penzijsku štednju, kapitalizacija Fonda za garantovanje kredita do 100 miliona eura je pokriće kamatnih stopa za sva preduzeća koja će dobiti kredite. To je mogućnost da male farme dobiju kredite“, rekla je ministarka finansija Hykmete Bajrami.

Ukupna vrijednost koja bi mogla da se povuče iz Penzionog fonda iznosi oko 200 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online