Ponovo našle put do kupaca

Da su preduzeća iz BiH ponovo našla put do kupaca na Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti od više od 46 miliona KM (23 miliona eura), nego godinu ranije.

"Za deset mjeseci ove godine iz BiH je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300 KM (oko 29 miliona eura), što je više za 46.032.116 KM (oko 23 miliona eura)u odnosu na isti period lani", rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza s tržišta BiH.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz BiH je plasirano najviše gvožđa i čelika, i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM (5,65 miliona eura), zatim prerađevina od mesa, i to 7,1 milion KM (3,55 miliona eura), potom drveta i proizvoda od drveta u vrijednosti od oko četiri miliona KM (2 miliona eura), kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti od 2,8 miliona KM (1,4 miliona eura).

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine sa Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM (oko 6,7 miliona eura).

Kad je u pitanju uvoz u BiH, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da se firme iz cijele BiH vraćaju na tržište Kosova.

"Rast od 46 miliona KM (23 miliona eura) je veoma bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusa, kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz", kazao je Blagojević.

Dodao je da je ohrabrujuće da se i pored svih izazova vraćamo na mjesto koje smo imali prije uvođenja taksi.
 
"Nadamo se da će vrijednosti izvoza nastaviti da raste i da će premašiti ranije iznose", kazao je Blagojević.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za "Nezavisne" da su se nakon ukidanja taksi ipak uspjeli očuvati interesi bh. firmi koje izvoze na tržište Kosova.

"To pokazuje činjenica da je za veoma kratak period od ukidanja taksi izvoz umnogome povećan, odnosno da su se domaća preduzeća brzo vratila na izgubljeno tržište", kazao je Jašarspahić.

Iz prnjavorske firme "Komerc mali", jednog od najvećih izvoznika, kažu da je po ukidanju taksi izvoz na Kosovo počeo normalno da funkcioniše.